Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2025 -

Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Αχμέντ αλ Σαράα: Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν



Ο «μεταβατικός πρόεδρος» της Συρίας, Αχμέντ αλ Σαράα, πρόκειται να επισκεφθεί σήμερα την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Άχμεντ αλ Σαράα θα φθάσει στην Άγκυρα, προερχόμενος από το Ριάντ, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Στόχος του είναι να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ της ισχυρότερης αραβικής χώρας, η οποία θα έχει λόγο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, και της Τουρκίας, με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς.

Η Τουρκία είναι προφανές ότι επιδιώκει να καταστήσει τη Συρία δορυφόρο της, εκμεταλλευόμενη όχι μόνο τη γεωγραφική εγγύτητα και τα 900 χλμ κοινών συνόρων, αλλά και την ισχυρή επιρροή που έχει στο νέο καθεστώς.

Πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι να δοθεί λύση στο «πρόβλημα» της αυτόνομης κουρδικής οντότητας στη βορειοανατολική Συρία και να εξαναγκαστεί το SDF σε άνευ όρων «συνθηκολόγηση», καθώς θεωρείται παρακλάδι του PKK. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, αλλά και ενόψει των εξελίξεων στην προσπάθεια του Ρ.Τ.Ερντογάν για επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται τοποθέτηση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή στο Ιμραλι, με την οποία θα καλεί στη λήξη του ένοπλου αγώνα και θα ζητά από τα μέλη του PKK να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία με την τουρκική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η διατήρηση του πυρήνα του SDF στη βόρεια Συρία θα ήταν καταστροφική για το όλο εγχείρημα.

Η Τουρκία θέλει να έχει τον πρώτο λόγο στην ανοικοδόμησή της προς όφελος των μεγάλων τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ επιδιώκει να μπει ενεργά στον ενεργειακό τομέα της χώρας και επιπλέον θέλει να εξασφαλίσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία. Με αυτό το πλέγμα κινήσεων, στοχεύει να μετατρέψει τη Συρία σε ζώνη επιρροής της.

Αυτές οι επιδιώξεις, ωστόσο, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τον αραβικό κόσμο και εκλαμβάνονται ως εχθρικές κινήσεις από το Ισραήλ.

Η επίσκεψη του αλ Σαράα στην Άγκυρα έρχεται μετά από διαδοχικές επισκέψεις στη Δαμασκό του Χακάν Φιντάν, του Ιμπραήμ Καλίν, της ηγεσίας του τουρκικού στρατού, αλλά και εκπροσώπων του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας.