Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Στενεύει ασφυκτικά ο κλοιός για την Μέρκελ



Σε κατάσταση κρίσης παραμένει η γερμανική κυβέρνηση εξαιτίας του προσφυγικού, παρά την χθεσινή συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, που έλαβε μέρος στην συνάντηση, επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του θέλει από την επόμενη εβδομάδα το κλείσιμο των συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Γερμανία μολονότι έχουν ήδη καταγραφεί και καταθέσει αίτηση για άσυλο σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενδοκυβερνητική κρίση ξέσπασε πριν δύο εβδομάδες, όταν η καγκελάριος απέρριψε την εν λόγω πρόταση των Χριστιανοκοινωνιστών, παρά το γεγονός ότι ήταν ο κεντρικός πυλώνας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που προωθούσε ο υπουργός Εσωτερικών της, Χορστ Ζεεχόφερ.

Έκτοτε το βαυαρικό κόμμα έχει καταστήσει σαφές πως εάν δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση έως την 1η Ιουλίου μπορεί να εφαρμόσει μονομερώς την συνοριακή πολιτική του, ερήμην της καγκελαρίου. Στην πράξη, αυτό θα ανάγκαζε την κ. Μέρκελ είτε να συγκρουστεί με τον κ. Ζεεχόφερ είτε να δεχτεί ταπεινωτική υποβάθμιση της εξουσίας της.

Μιλώντας σήμερα στην γερμανική τηλεόραση, ο κ. Ντόμπριντ επαναβεβαίωσε πως οι Χριστιανοκοινωνιστές περιμένουν να δουν εάν η κ. Μέρκελ θα πετύχει την ευρωπαϊκή λύση που επιθυμεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής. Προσέθεσε πως το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές: «Πρέπει να δράσουμε τώρα».

Την κρίση επιβεβαίωσε και η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, σημειώνοντας πως υπάρχει ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Σε όλα τα θέματα, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής πολιτικής, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στον συνασπισμό […] Δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε περιέλθει σε τέλμα και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί» τόνισε η κ. Νάλες μετά την σύσκεψη της Τρίτης.

Όταν ρωτήθηκε αν προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, απάντησε: «Δεν γνωρίζω. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένουμε να δούμε».

Ο τρικομματικός συνασπισμός στο Βερολίνο δεν έχει συμπληρώσει ούτε τέσσερις μήνες ζωής.

Η αίσθηση ανησυχίας στο Βερολίνο έχει ενταθεί από την παραδοχή της κ. Μέρκελ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθεί λύση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.