Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία υπέστη σκληρό πλήγμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αναβάλλεται για το φθινόπωρο του 2018, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση — το λεγόμενο Brexit — που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Δεν θα καταθέσουμε σχέδιο νόμου για (να διεξαχθεί) δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία άμεσα», είπε η Στέρτζον ενώπιον του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, εξηγώντας ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Ως τώρα η Στέρτζον έλεγε ότι ήθελε το νέο δημοψήφισμα να διεξαχθεί στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019, έπειτα από αρκετούς μήνες προετοιμασίας.
Αλλά τα φτερά των σκοτσέζων εθνικιστών του SNP, του οποίου ηγείται η Στέρτζον, ψαλιδίστηκαν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο ΗΒ, στις οποίες υπέστησαν βαριές απώλειες.
Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα έχασε 21 έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015 και πλέον δεν διαθέτει παρά τις 35 από τις 59 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων που αναδεικνύονται στη Σκοτία.
Αυτή η συρρίκνωση της πολιτικής δύναμης του κόμματός της ανάγκασε τη Στέρτζον να «αναθεωρήσει» το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, που πάντως δεν μοιάζει διατεθειμένη να απεμπολήσει.
«Υφιστάμεθα ένα Μπρέξιτ το οποίο δεν ψηφίσαμε και είναι πιο ακραίο από ό,τι νόμιζε η πλειοψηφία πριν από έναν χρόνο», δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι το 62% των Σκωτσέζων είχε απορρίψει την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.
Για να οργανωθεί το δεύτερο δημοψήφισμα, η Στέρτζον θα χρειαζόταν εξάλλου τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης αλλά και του Ουεστμίνστερ. Όμως σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απαίτησε από τη Νίκολα Στέρτζον να «βγάλει το ζήτημα του δεύτερου δημοψηφίσματος από το τραπέζι», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν είναι η στιγμή» για αυτό και κρίνοντας πως η χώρα πρέπει «να ενωθεί, όχι να διαλυθεί».
Το 2014, στο πρώτο δημοψήφισμα, το «όχι» στην ανεξαρτησία είχε επικρατήσει με 55% έναντι ενός 45%.