
Αιχμές κατά της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας στο προσφυγικό άφησε ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιουσέλ, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Τοποθετούμενος επί της παρασυνόδου της Βιέννης με τη συμμετοχή των βαλκανικών κρατών για το προσφυγικό, ο κ. Σιουσέλ επεσήμανε πως «έγιναν και άλλες διασκέψεις στις οποίες παρεμπιπτόντως η ελληνική πλευρά δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συνεργάσιμη».
«Αυτή η συγκεκριμένη σύνθεση που διοργανώθηκε πριν λίγες μέρες στη Βιέννη, είναι μία παραδοσιακή σύνθεση που ξεκίνησε πριν χρόνια και στην οποία συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί εσωτερικών την Αυστρίας και του βαλκανικού διαδρόμου. Δεν είναι ένα εκτελεστικό όργανο, έχει ρόλο οργανωτικό, να ανταλλάσσονται πληροφορίες και να εναρμονίζονται οι στρατηγικές. Αυτό που αποφάσισαν είναι ότι χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση. Κανείς δεν είναι εναντίον. Και η Ουγγαρία, η οποία δε συμμετείχε σε αυτή τη σύσκεψη, είναι έτοιμη για μία ευρωπαϊκή λύση, η Πολωνία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για ευρωπαϊκή λύση, αλλά όσο μια τέτοια λύση δεν υπάρχει, πρέπει να μειώσουμε τους αριθμούς και να δημιουργήσουμε μία συνεχή αλλά διαχειρίσιμη ροή προσφύγων» τονίζει.
Διαμηνύει πως η Αυστρία έχει φτάσει στα όριά της όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων. «Υποδεχθήκαμε πέρυσι, 800.000-900.000 ανθρώπους, περίπου τον ίδιο αριθμό με την Ελλάδα. Το 10% αυτών, περίπου 90.000 έμειναν στην Αυστρία ζητώντας άσυλο. Αυτό για μία χώρα 9 εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Φτάσαμε τα όριά μας. Το ίδιο συμβαίνει τώρα στη Γερμανία, στη Σουηδία. Όχι μόνο στην Αυστρία, αλλά και στη Δανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Η Γαλλία τα βάζει με την Μ. Βρετανία και το αντίστροφο... Όλες αυτές οι χώρες λαμβάνουν εθνικά μέτρα λόγω της απουσίας ευρωπαϊκών λύσεων» τονίζει.
Εκφράζει εξάλλου την κατανόησή του για την κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, λέγοντας πως «χρειάζεται κάθε προσοχή και βοήθεια από τις Ευρωπαϊκές Χώρες, αλλά έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Είμαστε στην ίδια βάρκα».
Ο κ. Σιουσέλ ζήτησε επίσης να υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα επιστρέφονται πίσω. «Πρέπει να διαπραγματευθούμε με χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Αίγυπτος. Δεν υπάρχει χώρος για μετανάστες σήμερα στην Ευρώπη. Δεν γίνεται για εμάς. Το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία, η Αίγυπτος και όλες οι γύρω χώρες, λαμβάνουν πολύ μεγάλη βοήθεια από την Ευρώπη. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είμαστε λίγο πιο σκληροί μαζί τους. Υπάρχει ανάγκη να πάρουν τους πολίτες τους πίσω» τονίζει και προσθέτει:
Πρέπει να υπάρξει επαναπατρισμός, όπως έγινε στην Ισπανία. Η Ισπανία είχε το ίδιο πρόβλημα πριν μερικά χρόνια, παρεμπιπτόντως κανείς δεν έδινε σημασία τότε, έτσι πήραν τις αποφάσεις τους, διαπραγματεύθηκαν με το Μαρόκο, με τη Μαυριτανία, με την Τυνησία, με την Γκάμπια, με τη Σενεγάλη και σήμερα έχουν λύσει το πρόβλημα.
Ελπίζει επίσης πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής να βρεθεί μία λύση με την Τουρκία, και καλεί σε ενίσχυση της Frontex, ώστε να μετατραπεί σε μία αποτελεσματική ακτοφυλακή για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας.
«Και πρέπει να διαπραγματευθούμε σκληρά με την Τουρκία και άλλες τρίτες χώρες γιατί πρέπει να δέχονται πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που δεν μπορούν να αιτηθούν ασύλου στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι βήμα- βήμα να επικεντρώσουμε σε λύσεις» καταλήγει.