Είναι αξιοσημείωτο, πως η ελληνική κυβέρνηση έχει φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα τριετές πρόγραμμα διάσωσης.
Το ότι το έκανε αυτό μόλις πέντε εβδομάδες αφότου ενθάρρυνε τους Έλληνες ψηφοφόρους – με επιτυχία – να απορρίψουν τους όρους του προηγούμενου προγράμματος διάσωσης σε ένα δημοψήφισμα που ακουγόταν σαν αναγγελία θανάτου για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, είναι εκπληκτικό», γράφει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Simon Nixon.
Όπως επισημαίνει ο γνωστός δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του πέρασαν την τελευταία πενταετία αποκηρύσσοντας και τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης. Ανέλαβαν την εξουσία τον Ιανουάριο υποσχόμενοι να σχίσουν το μισητό μνημόνιο με τους πιστωτές της Ελλάδας. Η αντιπολίτευσή τους ήταν τόσο πετυχημένη που «έκλεισαν» τον πολιτικό χώρο στον οποίο μπορούσαν να λειτουργήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διασφαλίζοντας έτσι ότι αυτά τα προγράμματα δεν θα μπορούσαν ποτέ να εφαρμοστούν πλήρως και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν.
«Τώρα όμως ο κ. Τσίπρας και οι συνάδελφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαπραγματευτεί το δικό τους ολοκαίνουργιο τριετές μνημόνιο, το οποίο υπερβαίνει σχεδόν κάθε κόκκινη γραμμή που έθεσε το κόμμα όταν ανήλθε στην εξουσία», αναφέρει ο Nixon, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με την μαρξιστική ιδεολογία που ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«[Η συμφωνία] αποδέχεται σχεδόν κάθε μεταρρύθμιση που είχε προηγουμένως απορριφθεί και προέκυψε πολύ γρήγορα, μετά από ιδιαίτερα ομαλές διαπραγματεύσεις και ελάχιστες διαφωνίες» συμπληρώνει ο αρθρογράφος, διερωτώμενος: Μήπως τελικά όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά;
«Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δείχνουν όλο και πιο πρόθυμες να πιστέψουν ότι η μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα είναι αληθινή. Η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών έχει αλλάξει ριζικά μετά από την απομάκρυνση του τέως Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου τα παράξενα καμώματα καθιστούσαν αδύνατη κάθε είδους συμφωνία για πέντε μήνες. Ωστόσο, ο καθοριστικός παράγοντας ήταν η απόφαση του ίδιου του κ. Τσίπρα να έρθει σε ρήξη με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και να μετακινηθεί προς το πολιτικό κέντρο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται πώς κατάφερε να το κάνει αυτό, διατηρώντας παράλληλα την δημοτικότητά του. «Είναι ακατανόητο», είπε στον δημοσιογράφο ένας υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διερευνούν εξονυχιστικά τις 29 σελίδες του καινούργιου μνημονίου που θα επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επίσης δεσμευτεί να ηγηθεί μιας εκστρατείας εναντίον της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Ωστόσο, κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα χρειαστούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις προκειμένου να αποδεχθούν και επίσημα την συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Όπως αναφέρει ο Nixon, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι πιθανό να πιέσουν την Αθήνα για ξεκάθαρες δεσμεύσεις. «Μπορεί αυτό να εκτροχιάσει αυτό τη συμφωνία;» Κατά τον δημοσιογράφο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.
«Υπάρχει τώρα σαφώς μια ισχυρή πολιτική δέσμευση προς μια συμφωνία σε όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Κανένας δεν ενδιαφέρεται πλέον για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Υπάρχει η παραδοχή ότι η ισχυρή πολιτική θέση του κ. Τσίπρα, τον καθιστά ως τον πρώτο Έλληνα ηγέτη από την αρχή της κρίσης που είναι ικανός να παρέχει σταθερότητα», γράφει ο Nixon στο άρθρο του.
Και καταλήγει: «Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να θλίβονται για τους μήνες που σπαταλήθηκαν μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, για το βαρύ κόστος που επέφερε η συμπεριφορά του πρωθυπουργού το τελευταίο εξάμηνο για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν και τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν. Ωστόσο γνωρίζουν ότι εάν ο Τσίπρας είναι στα αλήθεια πρόθυμος να στηρίξει τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει και εάν τα εφαρμόσει, τότε ίσως καταφέρει να διορθώσει μέρος της ζημιάς».