Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Σήμερα ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων εκλογών στη Βραζιλία



Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι, κρατώντας στα χέρια τους την τύχη της χώρας τους, στον δεύτερο γύρο των πλέον πολωμένων εκλογών που διεξάγονται στη Βραζιλία.

Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ζαΐχ Μπολσονάρου διεκδικεί τη νίκη με αντίπαλο τον κεντροαριστερό αντίπαλό του Φερνάντου Χαντάντ, ενώ ο πρώτος παραμένει φαβορί διατηρώντας, ακόμα και μειωμένο το προβάδισμά του, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο το παρελθόν του Μπολσονάρου, πρώην λοχαγού του στρατού, το γεγονός πως δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας και διατηρεί στενές σχέσεις με αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων, ένας από τους οποίους είναι άλλωστε υποψήφιος αντιπρόεδρός του, τα σεξιστικά, μισογυνικά και ρατσιστικά σχόλιά του έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς στη Βραζιλία.

Κατά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 54% των προθέσεων ψήφου και ο Χαντάντ το 46%. Το ποσοστό του υποχώρησε τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση.

Η δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου Datafolha, φέρει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 55% και τον Χαντάντ το 45%, με το ποσοστό του ακροδεξιού υποψήφιου να μειώνεται κατά μία μονάδα σε σύγκριση με την Πέμπτη.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου MDA, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του λόμπι των εταιρειών του κλάδου των μεταφορών CNT και δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, φέρει τον Μπολσονάρου να συγκεντρώνει το 56,8% των προθέσεων ψήφου και τον Χαντάντ το 43,2%, ποσοστά ουσιαστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του MDA, πριν από πέντε ημέρες, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.