Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Σήμερα το Νόμπελ Χημείας - Μία γυναίκα και δύο άνδρες οι τιμώμενοι (φώτο)



Δύο Αμερικανοί και ένας Βρετανός τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Χημείας 2018 επειδή τιθάσευσαν τη δύναμη της εξέλιξης για να παραγάγουν καινοτόμες πρωτεΐνες για πάρα πολλές χρήσεις, από φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά και βιοκαύσιμα μέχρι αντικαρκινικά φάρμακα.

Στους καρπούς της δουλειάς αυτής περιλαμβάνεται το κορυφαίο παγκοσμίως σε πωλήσεις συνταγογραφούμενο φάρμακο -- την ένεση αντισωμάτων Humira που πωλείται από την AbbVie για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών.

Η F. Arnlod του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (California Institute of Technology), ο G. Smith από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι και ο G. Ouider τη βρετανικού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας MRC, τιμήθηκαν με το βραβείο για την πρωτοποριακή έρευνά τους σε ένζυμα και αντισώματα.

Η Arnlod, η πέμπτη μόλις γυναίκα που τιμάται με Νόμπελ Χημείας, έλαβε το μισό βραβείο, ενώ οι Σμιθ και Ουίντερ μοιράσθηκαν το άλλο μισό. 

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1 εκατ. δολάρια).

«Οι φετινοί βραβευθέντες με το Νόμπελ Χημείας εμπνεύσθηκαν από τη δύναμη της εξέλιξης και χρησιμοποίησαν τις ίδιες αρχές --γενετική αλλαγή και επιλογή-- για να αναπτύξουν πρωτεΐνες που λύνουν χημικά προβλήματα της ανθρωπότητας», ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.

Η Arnlod είναι η δεύτερη γυναίκα που τιμάται φέτος με Νόμπελ, μετά την Καναδή Ντόνα Σρίκλαντ που μοιράσθηκε χθες Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής.

Η έρευνά της για τα ένζυμα --πρωτεΐνες που λειτουργούν ως καταλύτες χημικών αντιδράσεων-- έθεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη καλύτερων βιομηχανικών χημικών και φαρμακευτικών ουσιών.

Ο Smith ανέπτυξε μια μέθοδο χρησιμοποίησης ενός ιού, ο οποίος μολύνει βακτήρια, για την παραγωγή νέων πρωτεϊνών ένω ο Ouider χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική για την κατευθυνόμενη εξέλιξη αντισωμάτων, με στόχο την παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων.

Το Humira ή adalimumab ήταν το πρώτο βασισμένο στη δουλειά του Ouider  φάρμακο το οποιό εγκρίθηκε το 2002 από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.