Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σεισμός: Τσουνάμι στη βορειοδυτική Ιαπωνία



Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 βαθμών, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών της νομαρχίας Γιαμαγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία και οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 βαθμών. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή για εκκένωση λόγω του τσουνάμι, στις περιοχές Yamagata και Miigata.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 10.22 τοπική ώρα (16.22 ώρα Ελλάδας) με εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Αναλυτικότερα, το τσουνάμι ύψους έως κι ενός μέτρου αναμένεται να πλήξει τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της νήσου Χονσού, τις επαρχίες Γιαμαγκάτα, Νιιγκάτα και Ισικάουα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

«Νιώθουμε ιδιαίτερα ισχυρούς μετασεισμούς» σχολίασε ένας παρουσιαστής του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου NHK, το οποίο διέκοψε αμέσως το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τις σχετικές πληροφορίες για τον σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της νήσου Χονσού, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τόκιο.

Το μέγεθος των μετασεισμών ξεπέρασε ακόμα και τους 6 βαθμούς.

Τα τηλεφωνικά κέντρα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης «έσπασαν», διαπιστώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αναφέρθηκαν διαρροές φυσικού αερίου, ενώ τρένα ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους, αναφέρει το NHK, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες.

«Είναι πολύ πιθανό να καταγραφούν νέοι ισχυροί μετασεισμοί, να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση» επαναλάμβαναν οι σχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων της χώρας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να βρίσκεται κανείς κοντά στις ακτές.

Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Kashiwazaki-Kariwa δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό και οι επτά αντιδραστήρες του έχουν ήδη κλείσει.