Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε ένα εστιατόριο, επιχειρηματίες και άστεγοι τρώνε στο ίδιο τραπέζι -Πληρώνουν ό,τι θέλουν



Φοιτητές, μεσήλικες, επιχειρηματίες, άστεγοι. Κάθε Δευτέρα, κάθονται στο ίδιο τραπέζι, συζητούν, κάνουν αστεία ή απλώς απολαμβάνουν το γεύμα τους σιωπηλοί.

«Everybody eats» λέγεται η πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει εστιατόριο στο Οκλαντ της Ν. Ζηλανδίας, εδώ και περίπου ένα χρόνο, που καλεί τους πάντες να φάνε και να πιούνε μαζί.

Στο εστιατόριο οι πελάτες πληρώνουν ό,τι μπορούν και θέλουν.

Υπάρχει ένα κουτί στη ρεσεψιόν για αυτό τον λόγο. «Δεν θέλουμε να ξέρουμε ποιος πληρώνει και πόσο», εξηγεί ο Νικ, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. «Θέλουμε οι πελάτες να νιώθουν άνετα, ακόμη κι αν δεν πληρώνουν τίποτα επειδή δεν μπορούν», προσθέτει ο 33χρονος, που εκτιμά ότι περίπου το 30% των πελατών βάζουν κάτι στο κουτί των δωρεών.

«Κατά τη γνώμη μου το γεύμα είναι ένα ισχυρό μέσο», εξηγεί για την πρωτοβουλία του. Αλλά δεν του αρκούσε απλά διαφορετικοί άνθρωποι να τρώνε μαζί. «Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει την οικονομική άνεση να αγοράζει τρόφιμα. Και την ίδια ώρα πετάμε το ένα τρίτο των τροφίμων», επισημαίνει.

«Όταν μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί, λύνουμε και τα δύο προβλήματα», αυτή ήταν η αρχική σκέψη του Νικ. Επί τρεις μήνες ταξίδευε στη Βρετανία και έπαιρνε ιδέες για να δημιουργήσει το «Everybody Eats», για το οποίο δεν αγοράζονται τρόφιμα, αλλά χρησιμοποιούνται υλικά που υπάρχουν έτοιμα.