Το Ριάντ δείχνει στα μέσα ενημέρωσης τις κατεστραμμένες από την επίθεση πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία. Μεγάλες καταστροφές και τεράστιες τρύπες στα "αποδεικτικά στοιχεία". Δείτε τις εικόνες. Η επίθεση με drones έχει προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή, με τον Τραμπ να είναι... ετοιμοπόλεμος! Κατηγορεί το Ιράν πως εμπλέκεται και ο κόσμος όλος κρατά την ανάσα του για τυχόν... πάτημα του κουμπιού.
Η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμερα τη δυνατότητα σε εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τις επιθέσεις, για τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Ριάντ κατηγόρησαν το Ιράν, δείχνοντας στους δημοσιογράφους λιωμένους σωλήνες και καμένο εξοπλισμό.
Το βασίλειο θεωρεί ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις στο Κουράις και το Αμπκάικ — η χειρότερη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο από τότε που ο Ιρακινός Σαντάμ Χουσεΐν πυρπόλησε τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ το 1991 – θέτουν σε δοκιμασία τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να διατηρηθεί η παγκόσμια τάξη.
Το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του στην επίθεση, που αρχικά είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί στο ήμισυ η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγής πετρελαίου. Την ευθύνη ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, συμμάχων του Ιράν εναντίον των οποίων μάχεται ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός τα τέσσερα χρόνια που διαρκεί η σύγκρουση στην Υεμένη.
Ο Τραμπ, πάντως, βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα της προεδρίας του, με τα… γεράκια του να τον συμβουλεύουν να «χτυπήσει» το Ιράν και τον ίδιο να εμφανίζεται αναποφάσιστος!
Εικόνες – σοκ στην Σαουδική Αραβία
Στο Κουράις, το οποίο το υπουργείο Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι επλήγη από τέσσερις πυραύλους, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που είναι σε εξέλιξη, με γερανούς να υψώνονται γύρω από δύο καμένους πυλώνες και λιωμένους σωλήνες.
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουμε στην πλήρη παραγωγή που βρισκόμασταν πριν την επίθεση (στο Κουράις) έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Φαχάντ Αμπντουλκαρίμ, γενικός διευθυντής της Aramco για τις πετρελαϊκές δραστηριότητες στις νότιες περιοχές, στους δημοσιογράφους. «Εργαζόμαστε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο Αμπντουλκαρίμ.
Στο χώρο υπήρχαν εργάτες που φορούσαν γιλέκα εργασίας σε κόκκινο χρώμα για να είναι ευδιάκριτοι και λευκά κράνη. Πρόκειται για ένα μεγάλο συγκρότημα που έχει το μέγεθος πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου και περιλαμβάνει διασυνδεμένα συστήματα αγωγών και πυλώνων.
Στο έδαφος υπήρχαν αποκαΐδια, ενώ κάποιοι εργάτες ψέκαζαν με ένα υγρό που φάνηκε να είναι νερό. Κινητοί γερανοί και βυτιοφόρα βρίσκονταν κοντά σε ό,τι έχει απομείνει από έναν κατεστραμμένο από τη φωτιά πυλώνα.
Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες
«Φωτιά» στην Μέση Ανατολή από την επίθεση στην Σαουδική Αραβία
Οι επιθέσεις του προηγούμενο Σαββάτου επέτειναν τη διαμάχη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μην οδηγηθεί σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ότι θα αντιμετωπίσει επιθετικές ενέργειες με συντριπτική απάντηση.
Σήμερα η Τεχεράνη επέτεινε το μήνυμα αυτό καθώς υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα απαντήσει από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό στις όποιες συνομωσίες των Αμερικανών. «Εάν οι Αμερικανοί σκέφτονται συνομωσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο έως την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο στρατηγός Γιαχιά Ραχίμ-Σαφάβι, υψηλόβαθμος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA reported.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε τις επιθέσεις «πράξη πολέμου», αλλά χθες δήλωσε ότι ο Τραμπ, που έχει δώσει εντολή για περισσότερες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε σήμερα τα σχόλια του Πομπέο και ανέφερε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ιρανική πλευρά. «Συνασπισμός για Ειρηνική Επίλυση;», ανέφερε ο Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter, και ανέφερε οκτώ διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ιράν από το 1985, συμπεριλαμβανόμενου και ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Υεμένη το 2015.