Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Σαουδική Αραβία: Οι έρημοι γύρω από τη Μέκκα και τη Μεδίνα πρασίνισαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις



Το παραδοσιακά άνυδρο τοπίο της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, προσφέρει πλέον ένα εκπληκτικό, αλλά και ασυνήθιστο θέαμα: μια ζωντανή πράσινη όαση, αποτέλεσμα των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων. Αυτή η απροσδόκητη  μεταμόρφωση έχει γοητεύσει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες, καθώς το άλλοτε άγονο τοπίο περιγράφεται πλέον ως καταπράσινο και ολάνθιστο.

Σαουδική Αραβία: Οι έρημοι γύρω από τη Μέκκα και τη Μεδίνα πρασίνισαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Η πρόσφατη περίοδος σφοδρών βροχοπτώσεων σε ένα τμήμα της τεράστιας έκτασης της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα στην περιοχή μεταξύ των ιερών πόλεων της Μέκκας και της Μεδίνας, αναζωογόνησαν αυτά τα άνυδρα και ερημικά τοπία, κάνοντάς τα να ανθίσουν. Η μεταμόρφωση, είναι ιδιαίτερα εμφανής στις δυτικές περιοχές,

 Η ξαφνική έκρηξη ζωής μέσα στις σκληρές συνθήκες της ερήμου μαρτυρά την ικανότητά της γης για αναζωογόνηση, η οποία πλέον φιλοξενεί  μια νέα βιοποικιλότητα και προσελκύει μια ποικιλία άγριων ζώων.

Οι σχετικές εικόνες έχουν γίνει αντικείμενο αναρτήσεων στα social media, εμφανίζοντας καμήλες να βόσκουν, σπάνιο στιγμιότυπο για αυτές τις άνυδρες περιοχές. Το θέαμα έχει καταγραφεί ακόμη και από δορυφόρους της NASA.

Πάντως το θέαμα δεν είναι πρωτόγνωρο καθώς έχει συμβεί ξανά -όπως το 2012- να φυτρώσει πλούσια βλάστηση στην έρημο.

“Η κλιματική αλλαγή δεν είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια εξέλιξη: «Δεν μπορείτε απαραίτητα να πείτε ότι μια ακραία βροχή στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή » εξηγεί ο Leo Meyer, διευθυντής της ClimateContact. «Ο καιρός είναι πάντα ασταθής, αλλά η πιθανότητα τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων αυξάνεται σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Postsen.

Η Μέκκα, γνωστή ως η ιερότερη πόλη του Ισλάμ, έχει καλοκαίρι με μέσο όρο 41°C και μέση μηνιαία βροχόπτωση μόνο περίπου 2-3 χιλιοστά.