Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Σαουδική Αραβία και Softbank φτιάχνουν το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο



Η Σαουδική Αραβία και ο ιαπωνικός κολοσσός τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Softbank επεκτείνουν τη συνεργασίας τους, εισερχόμενοι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως ανακοίνωσαν σχεδίαζουν να αναπτύξουν το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, σε ένα project, που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 200 δισ. δολάρια έως το 2030. 

Όταν θα είναι εντελώς ολοκληρωμένο θα έχει παραγωγική ικανότητα 200 γιγαβάτ και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Softbank, Μασαγιόσι Σον, θα στηρίξει τη δημιουργία μίας τοπικής βιομηχανίας εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας στο βασίλειο των Σαούντ. 

Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Vision Fund της Softbank, ένα ταμείο ύψους 100 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία.

Η ανακοίνωση των σχεδίων έγινε κατά την επίσκεψη του 32χρονου Άραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στις ΗΠΑ. Ο Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου, θέλει να ενισχύσει τους δασμούς με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η υπογραφή περισσότερων από 30 μνημονίων κατανόησης με αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτές θεωρούνται ως το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη κοινοπραξιών.