Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Σ. Αραβία: Εξετάζει υδροηλεκτρική σύνδεση με την Αιθιοπία



Οι χώρες του Αραβικού Κόλπου εξετάζουν την κατασκευή σύνδεσης με την Αιθιοπία για την εισαγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου της περιοχής.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας Διασύνδεσης του Κόλπου μελετά τη βιωσιμότητα ενός καλωδίου που θα περνά από την Υεμένη, η οποία από το 2015 μαστίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις, ως μέρος των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας.

Μια αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε το εργοτάξιο του «Μεγάλου Αιθιοπικού Αναγεννησιακού Φράγματος» το 2016. Τον Μάιο, ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπία Αχμέτ, έκανε το Ριάντ το πρώτο του σημείο επαφής μετά τις γειτονικές χώρες Σουδάν, Κένυα και Τζιμπουτί.

Με δυναμικότητα 6,45 γιγαβάτ, το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας θα είναι το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, και  η πλήρης χωρητικότητα νερού θα καλυφθεί μέσα σε 5-15 χρόνια.

Το καλώδιο σχεδιάζεται να περάσει κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Υεμένης να συνδέσει το φράγμα με τη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015, έχοντας σκοτώσει χιλιάδες πολίτες σε αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι αξιωματούχοι της χώρας πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις θα τερματιστούν σύντομα και τότε θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια στην Υεμένη και την υπόλοιπη Αραβική Χερσόνησο.

Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Το συμβούλιο εξετάζει επίσης τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, και μέσω αυτών την Τουρκία και την Κύπρο ή την Ελλάδα.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια της Αιθιοπίας είναι ελκυστική επειδή θα μπορούσε να εξισορροπήσει τη διακεκομμένη παραγωγή από τις ηλιακές εγκαταστάσεις και να σταθεροποιήσει το δίκτυο. Ωστόσο, το μεγάλο φράγμα συνοδεύεται επίσης από γεωπολιτικές εντάσεις, με την Αίγυπτο ιδιαίτερα να εκφράζει ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στη ροή του Νείλου. Εξάλλου, ο επικεφαλής μηχανικός του έργου, Σιμέγκνιου Μπεκέλε σκοτώθηκε από πυροβολισμό αγνώστου τον Ιούλιο, προκαλώντας δημόσιο πένθος.

Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα πολλά φράγματα υπό κατασκευή στην ανατολική και νότια Αφρική κινδυνεύουν από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τις βροχοπτώσεις πιο μεταβλητές.