Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024 -

Ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Τουλάχιστον 20 οι νεκροί



Το Κρεμλίνο τονίζει πως στόχος δεν ήταν το νοσοκομείο, αλλά ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής πυράυλων υψηλής στρατηγικής  σημασίας. Ενδεχομένως, όπως υποστηρίζουν ρωσικές πηγές, το παιδιατρικό νοσοκομείο να δέχτηκε πλήγματα από θραύσματα του εργοστασίου που εκτοξεύτηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις. 

 

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε εκρήξεις στην πόλη και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 ακόμα τραυματίστηκαν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές σήμερα, επικαλούμενες αρχικές πληροφορίες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στο Ντνίπρο, το Κρίβι Ριχ και το Κροπιβνίτσκι στην κεντρική Ουκρανία.

«Επίθεση στην Ουκρανία σε μια ώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στους δρόμους. Τρελοί Ρώσοι τρομοκράτες», έγραψε στην εφαρμογή Telegram κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν τρεις πυραύλους κρουζ Kh-101 από τους έξι που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν στην περιοχή Τσερκάσι, στην κεντρική Ουκρανία, και στο Ζιτόμιρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, αν και οι τοπικοί κυβερνήτες δεν έχουν δώσει στοιχεία για ζημιές. Η Ρωσία εκτόξευσε τέσσερις πυραύλους κρουζ Kh-101 και δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 40 πυραύλους με στόχο διάφορες περιοχές και προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, εμπορικά κτίρια και κατοικίες σε διαφορετικές ουκρανικές πόλεις.

Οι αρχές στην πόλη του Κίεβου δήλωσαν ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν στο χτύπημα που έγινε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα χαλάσματα νοσοκομείου παίδων στο Κίεβο, το οποίο υπέστη καταστροφές από τα σημερινά ρωσικά χτυπήματα.

«Ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομεία παίδων της Ευρώπης», καταστράφηκε. «Υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι για την ώρα άγνωστος», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ. «Η Ρωσία δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν γνωρίζει πού πέφτουν οι πύραυλοί της και πρέπει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματά της», πρόσθεσε.

Παιδιατρική κλινική στο Κιέβο (2)


Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι η επίθεση στην πρωτεύουσα είναι μια από τις σφοδρότερες από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Πρόσθεσε ότι το βασικό νοσοκομείο παίδων στην πόλη υπέστη ζημιές στην επίθεση. Γονείς κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά βγήκαν στον δρόμο, σε κατάσταση σοκ και κλαίγοντας.

«Ακούσαμε μια έκρηξη και μετά έπεσαν επάνω μας χαλάσματα», δήλωσε η Σβιτλάνα Κραβτσένκο, 33 ετών, στο Reuters, αφού η ίδια και ο σύζυγός της Βίκτορ βγήκαν από το καταφύγιο.

Το δύο μηνών μωρό τους δεν έπαθε κάτι, αλλά η Σβιτλάνα υπέστη τραύματα ενώ το αυτοκίνητό τους θάφτηκε εξ ολοκλήρου κάτω από τα χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε στην απέναντι πλευρά του προαύλιου χώρου όπου βρίσκεται η κεντρική πτέρυγα του νοσοκομείου.

«Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω, προσπαθούσε να καλύψω (το μωρό μου). Προσπαθούσα να τον καλύψω με αυτό το πανί για να αναπνεύσει», δήλωσε η ίδια.