Το ετοιμόρροπο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο λειτουργεί πλέον ως χώρος φιλοξενίας για χιλιάδες πρόσφυγες, θα μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης, αν υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια μίας ελληνικής εταιρείας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ύψους 7 δισ. ευρώ σχέδιο ανάπτυξης της Lamda για το Ελληνικό, «έχει τη δυνατότητα να δώσει ώθηση σε μία οικονομία που πασχίζει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, μετά από επτά χρόνια ύφεσης».
Η Lamda Development με μίσθωση διάρκειας 99 ετών σκοπεύει να μετατρέψει τον «ερημότοπο» των ετοιμόρροπων τέρμιναλ και των σκουριασμένων αεροπλάνων σε ένα πολυτελές θέρετρο δίπλα στη θάλασσα, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, σπίτια και καταστήματα, επισημαίνει το άρθρο του Reuters, θυμίζοντας μάλιστα ότι οι προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια να μετατραπεί αυτή η περιοχή σε μία κερδοφόρα επιχείρηση απέτυχαν.
Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, είναι σίγουρος ότι, αυτή τη φορά, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. «Το έργο αυτό πρόκειται να αλλάξει το ''παιχνίδι". Θα αλλάξει την ψυχολογία των ξένων κεφαλαίων, απέναντι στις επενδύσεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου στο πρακτορείο.
Με την υποστήριξη του κινεζικού ομίλου Fosun, με έδρα το Αμπου Ντάμπι αλλά και άλλων υποψήφιων επενδυτών, η Lamda σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε δρόμους και άλλες υποδομές. Επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την οικοδόμηση 8.000 σπιτιών, ξενοδοχείων, καταστημάτων και ενός τεράστιου πάρκου, κάνοντας αυτό το έργο μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τα τζετ στους πρόσφυγες
Στο δημοσίευμά του, το πρακτορείο κάνει μία αναδρομή στις «εποχές δόξας» του Ελληνικού, όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης διοικούσε την Ολυμπιακή με «στιλ πολυτέλειας», ενώ παράλληλα οι φήμες στην τοπική κοινωνία «φούντωναν» για την σχέση του με την λαμπερή ντίβα της όπερας, Μαρία Κάλλας.
Ομως, το 2001 αποφασίστηκε να κλείσει το αεροδρόμιο, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που απαιτούσαν πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Πλέον, αναφέρει το άρθρο, το Ελληνικό έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας για 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
«Ο άλλοτε πολυσύχναστος χώρος αφίξεων σήμερα είναι ασφυκτικά γεμάτος με σκηνές, όπου ζουν πάνω από 1.300 άτομα, κυρίως Αφγανοί, σε άθλιες συνθήκες. Μία γυναίκα μας είπε ότι κοιμάται με βάρδιες για να προστατεύει τα μικρότερα αδέρφια της. Χαλάκια προσευχής είναι απλωμένα με κατεύθυνση προς τη Μέκκα κάτω από πινακίδες που δείχνουν προς τα διαλυμένα πλέον καταστήματα Duty Free, ενώ οι πίνακες ανακοινώσεων αποτελούν απόκοσμα απομεινάρια από πτήσεις που αναχώρησαν πριν χρόνια», αναφέρει το Reuters για τη σημερινή κατάσταση στο Ελληνικό.
Όπως επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πρόσφυγες έως τα τέλη Ιουλίου, μεταφέροντάς τους σε άλλες δομές. Η Lamda θεωρεί αυτήν την εξέλιξη πολύ θετική. «Από την αρχή μας είχαν διαβεβαιώσει ότι όταν θα αναλάβουμε το έργο, θα είναι έτοιμο από όλες τις απόψεις», εξηγεί ο κ. Αθανασίου. Ωστόσο, οι σημερινοί «κάτοικοι» του Ελληνικού δηλώνουν ότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τη μεταφορά τους.
«Δεν έχουμε ιδέα τι θα κάνουμε», λέει ο Αφγανός Ali Ahmad Jafari, που εξηγεί ότι έχει περάσει πέντε εφιαλτικούς μήνες, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες σε μία σκηνή με τη γυναίκα και τους δύο γιους του.
Η οικογένεια ξόδεψε όλες τις τις οικονομίες για να φτάσει στην Ελλάδα, εξηγεί.
Η Lamda ελπίζει ότι οι εργασίες στο παλιό αεροδρόμιο θα ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και πολλά από τα εμπορικά κτίρια θα είναι έτοιμα το 2020. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει 300 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια ως προκαταβολή και άλλα 500 εκατ. ευρώ για εργασίες κατασκευής τα πρώτα δύο χρόνια. Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Αθανασίου, θα καλέσει και άλλους επενδυτές για να συμμετέχουν στο έργο.
Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η ζήτηση για τα ακίνητα θα είναι ικανοποιητική παρά την πολυετή κρίση. «Από τη στιγμή που δεν θα απευθύνεται αποκλειστικά στην ελίτ- αφού θα υπάρχουν αρκετές κατοικίες μεσαίου μεγέθους- πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα ενδιαφερθούν να ζήσουν εκεί», αναφέρει.
Ωστόσο, οι επενδύσεις στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι πάντα εύκολες, σχολιάζει το πρακτορείο. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης προχωρά αργά και το σχέδιο για το Ελληνικό χρειάζεται ακόμη κοινοβουλευτική και δικαστική έγκριση. Κι αυτές οι αποφάσεις μπορεί να πάρουν μήνες», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.