Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός που διεξάγονται στη Ντόχα



Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για εκεχειρία που διεξάγονται στη Ντόχα, δήλωσε σήμερα το Κατάρ, που έχει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

Το ψήφισμα απαιτούσε άμεση κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, καθώς και την απελευθέρωση ομήρων. «Δεν έχουμε δει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες, συνεχίζονται όπως ήταν πριν, ενώ ελάμβανε χώρα η απόφαση (των Ηνωμένων Εθνών)», δήλωσε ο Ματζέντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα σήμερα.

Πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι αποστολή από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad, που είχε φθάσει στο Κατάρ πριν από μία και πλέον εβδομάδα, συνεχίζει να συμμετέχει σε συνομιλίες. Μια μικρή ομάδα της Mossad επιστρέφει στο Ισραήλ από τη Ντόχα για διαβουλεύσεις αναφορικά με την εξέλιξη των συνομιλιών, πρόσθεσε η πηγή.

Για εβδομάδες, οι πλευρές συζητούν πιθανή ανακωχή περίπου 42 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 40 Ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους. Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να εξετάσει μόνο μια προσωρινή παύση στις συγκρούσεις. Η Χαμάς θέλει η όποια συμφωνία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου.

Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι θέτει «ψευδαισθήσεις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα, λέγοντας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτές δείχνουν πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία. Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρονοτριβεί στις συνομιλίες ενώ διεξάγει τη στρατιωτική του επιχείρηση.

Οι συζητήσεις, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται ενώ η ανθρωπιστική κρίση γονατίζει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανησυχίες για λιμό.