Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πολωνία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο δήμαρχος του Γκντανσκ



Δεν τα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και να κρατηθεί στη ζωή ο δήμαρχος της μεγάλης πολωνικής πόλης Γκντανσκ Πάβελ Αντάμοβιτς, ο οποίος σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών. Ο 53χρονος υπεβλήθη σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση και βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη.

Ο δήμαρχος του Γκντανσκ το βράδυ της Κυριακής δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής μουσικής εκδήλωσης.

Δράστης είναι ένας 27χρονος ο οποίος εξέτισε πενταετή ποινή φυλάκισης για ένοπλες ληστείες τραπεζών. Ο νεαρός ανέβηκε στην εξέδρα που βρισκόταν ο δήμαρχος και άρχισε να τον μαχαιρώνει επανειλημμένως. Στη συνέχεια άρπαξε το μικρόφωνο προκειμένου να δηλώσει ότι μπήκε στη φυλακή αν και αθώος, ότι βασανίστηκε, και ότι γι’ αυτό φταίει η προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση της Πλατφόρμας Πολιτών η οποία στήριξε τον Πάβελ Αντάμοβιτς στις δημοτικές εκλογές του 2018.

Πληροφορίες των πολωνικών ΜΜΕ, ωστόσο, αναφέρουν ότι τα κίνητρα του 27χρονου ήταν προσωπικά και όχι πολιτικά, και ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε σημαντικά.

Η κοινή γνώμη στην Πολωνία είναι σοκαρισμένη από τη δολοφονική επίθεση, και μάλιστα εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για αίμα για τον δήμαρχο. Η χώρα δεν είναι συνηθισμένη σε τόσο βίαια περιστατικά, αν και το 2010 στέλεχος του κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης δολοφονήθηκε στο Λοτζ από άνδρα που δήλωσε ότι το έκανε εξαιτίας του μίσους του για την τότε αντιπολίτευση.

Ορισμένοι σχολιαστές, πάντως, αναρωτιούνται εάν η δολοφονία του δημάρχου σχετίζεται με τη βιαιότητα του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην υπερσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης και στην κεντρώα αντιπολίτευση του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών.