Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025 -

Πλησιάζει η μεγάλη ημέρα για την επίλυση του Κυπριακού - Νέες επαφές σήμερα Τσίπρα και Κοτζιά



Με το Μέγαρο Μαξίμου να φέρεται ότι εξετάζει την ιδέα για υπογραφή «συμφώνου φιλίας» Ελλάδας – Τουρκία – Κύπρου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συνεχίζουν τις εντατικές διαβουλεύσεις και επαφές, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης, πόυ θα γίνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι,
 αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα 'Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θέλει να θέσει η ίδια την ατζέντα των συνομιλιών για την εξεύρεση μίας νέας ισορροπίας με την Τουρκία και να αξιοποιήσει τη διεθνή συγκυρία για την εμπέδωση μίας σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ελπίζοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα περάσουν σε μία δημιουργική φάση, μακριά από εντάσεις.

Προς τούτο φέρεται να προωθεί την πρόταση για υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας και μη επίθεσης, ανάμεσα σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρου, με τις πληροφορίες να λένε ότι ήδη η Λευκωσία βλέπει θετικά την ιδέα αυτή της Αθήνας.

Πρόκειται για μια πρόταση που είχε διατυπώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και μεταξύ άλλων στο σύμφωνο θα προβλέπεται ότι δεν υπάρχουν επεμβατικά δικαιώματα μεταξύ των τριών χωρών, ενώ θα δημιουργείται και ένα πλαίσιο συνεργασίας για αλληλοβοήθεια σε μείζονες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων θεμάτων, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την πρόταση αυτή αναμένεται να συζητήσει ο κ. Τσίπρας και με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατεχόμενα: Οι Τούρκοι έχουν «σχέδιο Β» για το Κυπριακό

Εναλλακτικό σχέδιο Β', σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης για το Κυπριακό έχει εκπονήσει η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», τις οποίες δημοσίευσαν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο εθνικιστής τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλους τομείς.

Οι δηλώσεις έγιναν ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε στην Άγκυρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Για τις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι στην αρχή η συζήτηση θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών και μετά θα πραγματοποιηθεί πενταμερής διάσκεψη, με τη συμμετοχή και των τριών εγγυητριών χωρών.

Πρόσθεσε ότι το επίπεδο εκπροσώπησης της Τουρκίας στη διάσκεψη θα εξαρτηθεί από το ποιος θα συμμετάσχει εκ μέρους των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κωλυσιεργία, το Κυπριακό αποτελεί εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής για την Τουρκία.

Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε ότι η Τουρκία διατηρεί στρατό στα κατεχόμενα, όπως και η Ελλάδα στις ελεύθερες περιοχές, όπου - κατά τον ισχυρισμό του - υπάρχουν 20 χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες.

Διερωτήθηκε επιπλέον, γιατί να φύγει ο τουρκικός στρατός, όταν η Βρετανία δεν έχει πρόθεση να εκκενώσει τις βάσεις της.

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, είπε ότι θα είναι θαύμα αν το 2017 καταστεί η χρονιά της λύσης.

Είπε επίσης ότι ούτε η Μόρφου ούτε η Καρπασία θα επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους.

Συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί σήμερα

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σήμερα στις 10 το πρωί στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνομιλιών στη Γενεύη που θα πραγματοποιηθούν από τις 9 ως τις 11 Ιανουαρίου και της διάσκεψης που θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου. 

Αν χρειαστεί, ίσως πραγματοποιηθεί ακόμα μία συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συναντώνται καθημερινώς.

Στόχος είναι να κλείσουν με συμφωνία τα περισσότερα θέματα που εκκρεμούν, ώστε στη Γενεύη να συζητηθούν κυρίως το εδαφικό με τη κατάθεση χαρτών και συμφωνία επί των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Στις 12 Ιανουαρίου θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας με την συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι στη διάσκεψη τη κυπριακή Δημοκρατία θα την εκπροσωπήσει ο ίδιος ως πρόεδρος του κράτους καθώς η όποια τροποποίηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960 απαιτεί υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το απόγευμα ο κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ αύριο θα προεδρεύσει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου με την συμμετοχή των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναμένεται στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και αύριο θα βρίσκεται στην Άγκυρα για συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.