Την απόφασή τους να μποϊκοτάρουν τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στα μέσα ενημέρωσης και τους κρατικούς φορείς ανακοίνωσαν σήμερα δύο αλβανικά κόμματα.
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον περασμένο μήνα, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με αφορμή ένα σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών.
Η ατμόσφαιρα στην ΠΓΔΜ είναι τεταμένη από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της υπηρεσίας αντικατασκοπείας ότι παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες περισσότερων από 20.000 ανθρώπων.
Τα δύο κόμματα εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα -το ένα τρίτο του πληθυσμού της ΠΓΔΜ- στο κοινοβούλιο.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές της 5ης Ιουνίου και ότι δεν θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία μέχρι να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.
Η αλβανική Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση (DUI), ο μικρότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει καταλόγους με τους υποψηφίους της μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε, οπότε λήγει η διορία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Όταν ρωτήθηκε αν η DUI θα προτείνει υποψηφίους, ο εκπρόσωπός της, ο Μπουτζάρ Οσμάνι, απάντησε με γραπτό μήνυμά του: "Όχι".
Στην ίδια απόφαση κατέληξε και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών (DPA). «Έχουμε ήδη πει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές στις 5 Ιουνίου και για αυτό δεν θα συμμετάσχουμε σ' αυτές» είπε στη διαδικτυακή πύλη Plusinfo ο εκπρόσωπος του κόμματος, Λουάν Τρέσι.
Τα δύο κόμματα ζητούν να ενημερωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι, να απελευθερωθούν τα μέσα ενημέρωσης από τον κυβερνητικό έλεγχο και να απαγορευτεί σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να ηγούνται κρατικών οργάνων.
Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ αμνήστευσε 56 αξιωματούχους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις στη χώρα και στο εξωτερικό.
Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών παρά το μποϊκοτάρισμά τους από τα άλλα κόμματα. Ωστόσο, αναλυτές και διπλωμάτες σημειώνουν ότι θα ήταν δύσκολο να διεξαχθούν εκλογές με τη συμμετοχή μόνο ενός κόμματος.