Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Πάπας Φραγκίσκος: «Όταν πεθάνω θέλω ένα αξιοπρεπές φέρετρο όπως όλοι οι άλλοι χριστιανοί»



Ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία του.

 Οι αναφορές αυτές περιέχονται σε βιβλίο-συνέντευξη στον πάπα, το οποίο κυκλοφορεί αύριο στην Ισπανία, με τίτλο «Ο Διάδοχος» και που συνέγραψε ο δημοσιογράφος Χαβιέ Μαρτίνες Μπροκάλ.
 Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται ότι, μετά τον θάνατό του, ο ποντίφικας πρόκειται να τοποθετηθεί σε ένα απλό φέρετρο «αξιοπρεπές, αλλά όπως γίνεται με κάθε χριστιανό». Η σορός του, δηλαδή, δεν θα εκτεθεί πάνω σε μεγάλη ξύλινη βάση, όπως συνέβη με τους προκατόχους του.

Οι μέχρι τώρα τελετές ήταν υπερβολικά φορτωμένες, αφαιρέσαμε πολλά πράγματα», δήλωσε ο πάπας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί να ταφεί μέσα στο Βατικανό, αλλά στην βασιλική εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, αφιερωμένη στην Παρθένο, η οποία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Ρώμης. «Υπάρχει, στην εκκλησία αυτή, ένα δωμάτιο όπου φυλάσσουν τα κηροπήγια και με διαβεβαίωσαν ότι όλα είναι έτοιμα για την ταφή μου», τόνισε ο Φραγκίσκος, κατά τον διάλογο με τον Ισπανό δημοσιογράφο.

Η κηδεία, έτσι όπως αναμορφώθηκε από τον ίδιο τον πάπα, προβλέπει μόνον μια αγρυπνία, και όχι δυο, χωρίς καμία ιδιαίτερη τελετή για το κλείσιμο του φέρετρου.