Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Πανάγιος Τάφος: Στο φως σπουδαία ευρήματα από τις εργασίες συντήρησης στο δάπεδο της Ροτόντας (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)



Νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα αποκάλυψαν οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο δάπεδο της Ροτόντας στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. 

Αυτό διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία που έκαναν στον αρχαιολογικό χώρο εκπρόσωποι από τις τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες (Ελλήνων, Λατίνων, Αρμενίων) για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών.

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφικές εργασίες οι οποίες προχωρούν τμηματικά αναμένεται να αποκαλύψουν και το υπόλοιπο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας εντός των προσεχών ημερών.

Τι έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση την οποία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αποκαλύφθηκε το νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας μετά την αφαίρεση των Λίθινων πλακών του 1810. Κάτωθεν του δαπέδου φάνηκε ο βράχος, ο οποίος έχει λαξευθεί από τους τεχνικούς της Κωνσταντίνειας φάσης (4ος αιώνα), προκειμένου να γίνει η έδραση της Ροτοντας, σύμφωνα με το κείμενο του Dr. Theo Mitropoulos.

Ακόμη, αποκαλύφθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή του αρχαιολόγου Virgilio Corbo στο νότιο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας με την αφαίρεση της πλάκας από οπλισμένο σκυρόδεμα που κάλυπτε την ανασκαφή στην περιοχή αυτή.

Οι ανασκαφές, επίσης, έφεραν στο φως την νοτιοδυτική θεμελίωση του ναού που οικοδόμησαν οι Ρωμαίοι μπροστά από τον Πανάγιο Τάφο, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο εντός του Πανάγιου Τάφου από τους Χριστιανούς.

Η έδραση της θεμελίωσης του σημερινού κουβουκλίου (1810) έχει πραγματοποιηθεί πάνω σε θεμελίωση δεύτερης Κωνσταντίνειας φάσης από μαρμάρινες πλάκες πάχους 8-10 εκ., κατά την οποία ο φυσικός βράχος του μνημείου αυτού, θα προστατευθεί περιμετρικά με την χρήση 8 κιονίσκων και μεταλλικού κιγκλιδώματος, όπως αναπαριστάτε στην Capsula Samangher (5ος αιώνας).

Επιπλέον, στο νότιο αποκαλυφθέν τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας επί του φυσικού βράχου, διακρίνονται τα ίχνη και άλλων τάφων, γεγονός που αποδεικνύεται ότι η περιοχή αυτή του εγκαταλειμμένου λατομείου κατά την Ιουδαιοχριστιανική περίοδο είχε χρησιμοποιηθεί ως νεκροταφείο.

Τέλος, στο νότιο αυτό αποκαλυφθέν δάπεδο της Ροτόντας και πλησίον της ανασκαφής του V.Corbo βρέθηκε φρεάτιο διακοσμημένο με μαρμαροθετήματα (opus sectile).

Δείτε αναλυτικά την Έκθεση για τις πρόσφατες ανασκαφές 

Επιθεώρησε τις εργασίες ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Τις εργασίες συντήρησης και τα σημαντικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν από την αρχαιολογική έρευνα  επιθεώρησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος.

Οι εργασίες για τη συντήρηση του δαπέδου της Ροτόντας του Παναγίου Τάφου ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο ενώ η όλη προσπάθεια για την ανάδειξη ενός εκ των ιερότερων προσκυνημάτων για τους χριστιανούς παγκοσμίως ξεκίνησε το 2016 με τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της κ. Τόνια Μοροπούλου, Ομότιμης Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Δείτε φωτογραφίες από την πρόσφατη επιθεώρηση:

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η συντήρηση του δαπέδου στο Ναό της Αναστάσεως

Ιερουσαλήμ: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου – Τι αναμένουν οι ερευνητές

Πηγή φωτογραφιών: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων