19
Φεβρουαρίου
2018
- 14:56
Τελευταία τροποποίηση στις 19 Φεβρουαρίου, 2018 - 21:42
Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, δήλωσε σήμερα ότι "ο Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς θα
ζητήσει στην ομιλία του, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, πλήρη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη και θα ασκήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ίδρυση του Παλαιστινιακού Κράτους.
Εντωμεταξύ όπως είπε ο πρέσβης, θα επαναλάβει την ανάγκη εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί για τη λύση δύο κρατών.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει εκ νέου την απόρριψη του μονοπωλίου της Ουάσινγκτον για την ειρηνευτική διαδικασία και θα ανανεώσει το αίτημά του για μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία ενός πολυμερούς μηχανισμού που θα προωθήσει μια νέα πολιτική διαδικασία, 5 + 1, η οποία διαπραγματεύτηκε μάλιστα την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ».
Εν τω μεταξύ, ο Αμπού Ρουδένα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Προεδρίας, δήλωσε ότι "οι Παλαιστίνιοι έχουν ξεκινήσει μια νέα στρατηγική που θα ορίσει τα χαρακτηριστικά της περιοχής στο προσεχές μέλλον. Ετσι θα διατηρηθεί ο γενικός στόχος του παλαιστινιακού λαού και του αραβικού έθνους καθώς και το ζήτημα της Ιερουσαλήμ για ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερείς της, την κληρονομιά και την ιστορία της, που ορισμένοι προσπαθούν να παραποιήσουν για να δικαιολογήσουν την παραβίαση όλων των διεθνών νόμων », δήλωσε ο Ρουντέινα.
Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Προεδρίας δεν ανέλυσε την ομιλία του Αμπας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι θα επικεντρωθεί στην Ιερουσαλήμ και στις εθνικές σταθερές και θα χρησίμευε ως «μήνυμα προς ολόκληρο τον κόσμο ότι η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η γη είναι ο μόνος τρόπος για μια ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα Μέση Ανατολή, απαλλαγμένη από κάθε μορφή τρομοκρατίας ".
Ο Πρέσβυς Μαρουαν Τούμπασι δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα μεταβεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα μεταφέρει ένα επείγον μήνυμα για να αναλάβει την ευθύνη του και να ασκήσει το ρόλο του στην αναζήτηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας ».
Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν προληπτικά κάθε πρόταση ειρήνης που έφερε στο φως η διοίκηση Tραμπ εν μέσω ανησυχιών ότι θα έπεφτε πολύ κάτω από τις ελπίδες τους για ανεξάρτητο κράτος στη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ που θέλουν ως πρωτεύουσά τους και τη Γάζα, 1967.
Ο Παλαιστίνιος Πρέσβης δήλωσε ότι "το αίτημά μας για μια λύση δύο κρατών υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και σχεδόν από όλα τα 193 κράτη-μέλη του, τα οποία πρέπει να οδηγήσουν στην ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της και με την εισαγωγή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με το ψήφισμα 194 σχετικά με τους πρόσφυγες, το οποίο είναι ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα και την ειρήνη που αναζητούμε πιστά για να επιτύχουμε ».
Αυτή η περίπτωση αντιμετωπίστηκε από το Ισραήλ με ένα νέο χτύπημα όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στους Παλαιστινίους στο πλαίσιο οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, εκτός από τις δηλωμένες πολιτικές και τις αποφάσεις της εκταμίευσης.
"Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Τραμπ έχει αποστασιοποιηθεί κάπως από τη λύση δύο κρατών που ευνοήθηκε από τους προκάτοχούς του, για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είπε ο Παλαιστίνιος πρέσβης και πρόσθεσε ότι:
«Ο παλαιστινιακός μας λαός είναι επίσης θυμωμένος από την ανακοίνωση της διοίκησης του Trump τον περασμένο μήνα ότι παρακρατεί 65 εκατομμύρια δολάρια από προγραμματισμένη δόση ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων για την UNRWA, τον οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που βοηθά περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες ».
Ο Πρόεδρος Αμπάς θα τονίσει στην ομιλία του την απόρριψη από την Παλαιστίνη οποιασδήποτε άλλης απόφασης που θα υπονόμευε το καθεστώς της Ιεράς Πόλης και θα ζητήσει την αναγνώριση από το Κράτος της Παλαιστίνης περισσότερων κρατών παγκοσμίου εμβέλειας, πρόσθεσε ο πρέσβης.
Τόνισε ότι «οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκφράσει την οργή τους για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν επισήμως την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα. Η οργή που εξέφρασε ο κόσμος και την μετέφερε στον ΟΗΕ, όπου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε το 128 εναντίον μόνο 9 κρατών το Δεκέμβριο του 2017 για να εγκρίνει ψήφισμα που καταδικάζει τις ενέργειες Τραμπ για την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και καταλήγει σε άκυρη και άσχημη νομική προσβολή του διεθνούς δικαίου ».
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης ανέλαβε την παλαιστινιακή δέσμευση για μόνιμη και δίκαιη ειρηνευτική διαδικασία λέγοντας ότι «ποτέ δεν κλείσαμε πόρτες για πραγματικές και ουσιαστικές σοβαρές συζητήσεις με το Ισραήλ, που θα έπρεπε να οδηγήσουν στην ελευθερία και την ανεξαρτησία μας μετά από 51 χρόνια αποικιακής κατοχής. Δυστυχώς όμως από τη στιγμή της δολοφονίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Itshak Rabin,το 1995, από τους ίδιους τους Ισραηλινούς, δεν έχουμε ειρηνικό συνομιλιτή ».