Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024 -

Πακιστάν: Το Ισλαμαμπάντ επικρίνει τον Τραμπ



Το Πακιστάν επέκρινε οργισμένα τον Ντόναλντ Τραμπ, φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, επειδή είπε ότι θα υποχρεώσει τη χώρα να απελευθερώσει έναν φυλακισμένο πακιστανό γιατρό που πιστεύεται ότι βοήθησε τη CIA να εντοπίσει τον αρχηγό της αλ-Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Τραμπ, ένας 69χρονος δισεκατομμυριούχος της αγοράς ακινήτων, είπε την Παρασκευή στο Fox News πως, αν εκλεγεί, θα κάνει το Πακιστάν να απελευθερώσει τον Σακίλ Αφρίντι "μέσα σε δύο λεπτά", προσθέτοντας ότι το Ισλαμαμπάντ λαμβάνει πολλή αναπτυξιακή βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Αντίθετα με την εσφαλμένη αντίληψη του κ. Τραμπ, το Πακιστάν δεν είναι μια αποικία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», ανέφερε χθες σε δήλωσή του ο πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Τσόντρι Νισάρ.

Στη δήλωση προστίθεται ότι η τύχη του Αφρίντι θα αποφασισθεί "από τα πακιστανικά δικαστήρια και την κυβερνηση του Πακιστάν και όχι από τον κ. Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη κι αν γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών".

Η δήλωση αυτή έγινε κατά την πέμπτη επέτειο του φόνου του Μπιν Λάντεν --αρχιτέκτονα των επιθεσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον αμερικανικών πόλεων-- στη διάρκεια μιας μυστικής επιδρομής στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, η οποία προκάλεσε ζημιές στις σχέσεις μεταξύ των δύο στρατηγικών συμμάχων.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ήρωα τον Αφρίντι, όμως το Πακισταν τον καταδίκασε το 2012 σε κάθειρξη 33 ετών με την κατηγορία ότι ανήκε στη μαχητική οργάνωση Λασκάρ-ι-Ισλάμ, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Η καταδίκη του ανατράπηκε και ο Αφρίντι περιμένει τώρα να δικαστεί με άλλη κατηγορία.

Ο Αφρίντι κατηγορείται επίσης στο Πακιστάν ότι διεξήγαγε μια προσχηματική εκστρατεία εμβολιασμού, κατά την οποία φέρεται ότι συγκέντρωσε δείγματα DNA για να βοηθήσει την αμερικανική CIA να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν. Δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Αφού ανατράπηκε η αρχική καταδίκη του, το 2013 απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για φόνο σχετικά με τον θανατο ενός ασθενή οκτώ χρόνια νωρίτερα. Ο Σακίλ Αφρίντι παραμένει στη φυλακή.