Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Παγκόσμια διάκριση για την Ελληνίδα "Αϊνστάιν"



Η Ελληνίδα φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος» στο Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter του Καναδά, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο «New Horizons in Physics» για το 2017.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, που θεωρείται μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φυσικούς διεθνώς, αναγνωρίσθηκε για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα, που η ίδια έχει αναπτύξει. Ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.

Η απονομή των βραβείων έγινε στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στην Καλιφόρνια.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον μέντορα μου Σάββα Δημόπουλο, που πίστεψε σε μένα και με έκανε να αισθανθώ άνετα με το να δουλεύω συνεχώς σε ιδέες, οι οποίες έχουν μικρή πιθανότητα επιτυχίας αλλά αντιμετωπίζουν μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα. Στην πορεία που έχω διαγράψει, βρήκα υποστηρικτές που έγραψαν επιστολές για μένα, που άκουσαν τις ομιλίες μου όταν ήμουν τρομοκρατημένη να μιλήσω δημόσια, και τους οποίους με υπερηφάνεια τους αποκαλώ φίλους μου. Είμαι ευγνώμων στους γονείς μου που δεν πανικοβλήθηκαν όταν το μικρό τους κοριτσάκι τους είπε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τη χώρα και να κυνηγήσει μια ασυνήθιστη καριέρα για μια γυναίκα και χωρίς ξεκάθαρο μονοπάτι επιτυχίας» είπε μετά τη βράβευση της.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με καθηγητή έναν άλλο Έλληνα φυσικό, τον Σάββα Δημόπουλο. Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα θεωρητικής φυσικής «Αρίσταρχος» με χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Το Perimeter επέλεξε την Ασημίνα Αρβανιτάκη ακριβώς, επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιακής φυσικής, χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας. Αυτή η βράβευση, την οποία άξιζε, υπογραμμίζει τη σημασία και την διαχρονικότητα του έργου της. Ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσει και άλλους να είναι εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Νιλ Τούροκ.