Ζωντανά βρέθηκαν τα 12 αγόρια με τον προπονητή τους, μετά από εννέα ημέρες, καθώς είχαν παγιδευτεί μέσα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. «Και οι 13 είναι ασφαλείς» επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, μιλώντας μετά από μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ. Οι διασώστες ήλπιζαν ότι τα παιδιά με τον προπονητή τους θα έχουν βρει καταφύγιο από τα νερά της πλημμύρας σε κάποιο ανάχωμα σε υπόγειο θάλαμο του σπηλαίου.
Τα δώδεκα παιδιά, από 11 έως 16 ετών, μέλη ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους είχαν εγκλωβιστεί στο σύμπλεγμα των σπηλιών Θαμ Λουάνγκ, στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι, στην Ταϊλάνδη.
«Είναι όλοι τους ασφαλείς όμως η επιχείρηση διάσωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής κατά τη συνέντευξη Τύπου έξω από το κέντρο επιχειρήσεων στην είσοδο της σπηλιάς. «Η αποστολή μας είναι η αναζήτηση, η διάσωση και η επιστροφή. Μέχρι στιγμής απλώς τους βρήκαμε.
Η επόμενή μας αποστολή είναι να τους βγάλουμε από τη σπηλιά με ασφάλεια και να τους επιστρέψουμε σπίτι», ανέφερε. Ο κυβερνήτης είπε ότι τα συνεργεία θα συνεχίσουν να αντλούν νερό από τη σπηλιά, ενώ θα στείλουν γιατρούς και νοσοκόμες με δύτες στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά για να ελέγξουν την υγεία τους. «Εάν οι γιατροί πουν ότι η φυσική τους κατάσταση είναι καλή ώστε να μετακινηθούν, θα τους βγάλουν από το σπήλαιο» δήλωσε.
«Θα φροντίσουμε τα παιδιά μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους». Σημειώνεται ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους, μετά μια εβδομάδα μέσα στο σκοτάδι της σπηλιάς, θα έχουν οφθαλμολογικές και πνευμονικές διαταραχές και η απομάκρυνσή τους από το σημείο αυτό πρέπει να γίνει με προσοχή. Το σπήλαιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ταϊλάνδη, με ένα δίκτυο δέκα και πλέον χιλιομέτρων, που θεωρείται ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος από έμπειρους σπηλαιολόγους.
Στην επιχείρηση διάσωσης έλαβαν μέρος εκατοντάδες διασώστες ανάμεσά τους Αμερικανοί στρατιώτες και Βρετανοί δύτες. Οι άνθρωποι αυτοί έδωσαν μάχη εδώ και μέρες με ένα λασπώδες νερό, χωρίς ορατότητα, το οποίο περιόριζε σε μεγάλο βαθμό την προώθησή τους από την κύρια είσοδο που είχε πλημμυρίσει. Στρατιωτικά ελικόπτερα, υποβρύχια οχήματα με τηλεχειρισμό και δύο drones με ανιχνευτές θερμότητας είχαν επιστρατευτεί επίσης στις έρευνες για τη διάσωσή τους. Κουτιά με τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα ερρίφθησαν πριν από δύο ημέρες από ένα πηγάδι κατακόρυφα της σπηλιάς, όχι μακριά από το σημείο όπου οι διασώστες ήλπιζαν ότι βρίσκονται τα παιδιά.