Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν συμφωνία με τη Ρώμη για τον ιταλικό προϋπολογισμό



Η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η συμφωνία προβλέπει εξοικονόμηση 10,25 δισεκ. ευρώ, εν μέρει λόγω της «μετάθεσης της εφαρμογής δύο σημαντικών μέτρων» τη

 

ς ιταλικής κυβέρνησης: της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του εισοδήματος του πολίτη, ενός κατώτατου εισοδήματος για τους πιο φτωχούς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η λύση αυτή «δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί σε αυτό το στάδιο μια διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

 

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προβλέπει δημοσιονομικό έλλεμμα 2,04% του ΑΕΠ, έναντι 2,4% αρχικά, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 1% το 2019 έναντι 1,5% προηγουμένως.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων 

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών, αφότου έγινε γνωστό ότι η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019.

Στις αγορές ομολόγων ήταν εμφανής η ανακούφιση ότι το «έπος» με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας φθάνει στο τέλος του.

Η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 0,395%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου.

 

Η απόδοση των πενταετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,804%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο ενώ η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,80%.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε γύρω στις 252 μονάδες βάσης, η μικρότερη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αργά χθες το spread είχε διαμορφωθεί γύρω στις 268 μονάδες βάσης.