Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 -

Οι Τούρκοι χτύπησαν στόχους του PKK σε Ιράκ και Συρία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα



Ο καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μάνος Καραγιάννης, μίλησε για την επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία, την οποία την  χαρακτήτισε  ως «πάρα πολύ καλά οργανωμένη». Ο καθηγητής τόνισε ότι το μέγεθος του χώρου καθώς και οι πολλές πύλες εισόδου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό της.

«Προφανώς επέλεξαν την πύλη που δεν είχε καλή φρούρηση. Το είδαμε και στο βίντεο», σημείωσε ο κ. Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ΕΡΤNews, προσθέτοντας ότι αποκλείει την πιθανότητα να πρόκειται για ισλαμιστική οργάνωση, καθώς η συμμετοχή μιας γυναίκας στην επίθεση δεν ταιριάζει με τη στρατηγική αυτών των οργανώσεων.

 

Αναλύοντας την πιθανότητα να βρίσκεται το PKK πίσω από την επίθεση, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι, παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί η οργάνωση από τις υπηρεσίες ασφαλείας, παραμένει ένας σοβαρός ύποπτος. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συμμετοχής της γυναίκας στην επίθεση ως στοιχείο που αποκλείει άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις: «Το μυαλό μου πάει στο PKK, αλλά δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο συμμετοχής ακροαριστερών πυρήνων».

 

Ο καθηγητής εστίασε στους φόβους της Τουρκίας αναφορικά με τη στρατηγική του Νετανιάχου για τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού για επαναχάραξη του χάρτη της περιοχής έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Τουρκία, ιδίως ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία ή στο βόρειο Ιράκ.

«Η Τουρκία φοβάται ότι η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους θα αποτελέσει μαγνήτη για τους Κούρδους της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι η στενή σχέση Ισραήλ-Ιρακινού Κουρδιστάν, ιδιαίτερα σε οικονομικό και επίπεδο ασφάλειας, ενισχύει τις τουρκικές ανησυχίες.

 

Στη συνέντευξή του, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του PKK, υπογραμμίζοντας ότι οι Τούρκοι ενδέχεται να τον χρησιμοποιήσουν «εργαλειακά» στο μέλλον, χωρίς να του δώσουν περιθώρια για αυτόνομη δράση, όπως είχε γίνει με τον Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική. «Προφανώς η συλλογική ηγεσία του PKK γνωρίζει καλά τα σχέδια των Τούρκων», δήλωσε, σημειώνοντας ότι η οργάνωση έχει υιοθετήσει ένα συμβούλιο 12 ατόμων που λαμβάνει αποφάσεις.

Συνοψίζοντας, ο κ. Καραγιάννης προέβλεψε ότι το μήνυμα από τον σκληρό πυρήνα του PKK είναι ξεκάθαρο: «Εμείς θα συνεχίσουμε τον ένοπλο αγώνα».

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι τα αεροσκάφη του πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία εναντίον «τρομοκρατικών στόχων».

Αυτό έρχεται μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν ύποπτοι Κούρδοι μαχητές που ανήκουν στην οργάνωση PKK, οι οποίοι πυροδότησαν εκρηκτικά και άνοιξαν πυρ εναντίον της κρατικής αμυντικής εταιρείας TUSAS της Τουρκίας, σε μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.