Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Οι Γερμανοί αγρότες κλείνουν τους δρόμους με τρακτέρ για τις περικοπές των επιδοτήσεων



Οι Γερμανοί αγρότες απέκλεισαν δρόμους με τρακτέρ τη Δευτέρα, ξεκινώντας μια εβδομάδα διαμαρτυριών κατά των σχεδίων για τη σταδιακή κατάργηση των γεωργικών επιδοτήσεων. Κομβόι τρακτέρ και φορτηγών, κουβαλούν πανό διαμαρτυρίας που γράφουν «χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον».

Στο Βερολίνο, ουρά από δεκάδες τρακτέρ απέκλεισε την κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, του οποίου η επιστροφή από τις διακοπές την περασμένη εβδομάδα διακόπηκε από εξαγριωμένους αγρότες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο πλοίο στο οποίο επέβαινε, προειδοποίησε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι το δικαίωμα των αγροτών να διαμαρτύρονται μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από περιθωριακές ομάδες.

«Κυκλοφορούν τηλεφωνήματα με φαντασιώσεις πραξικοπήματος, σχηματίζονται εξτρεμιστικές ομάδες και επιδεικνύονται ανοιχτά εθνο-εθνικιστικά σύμβολα», δήλωσε ο Χάμπεκ.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δρόμοι και παρακαμπτήριοι αυτοκινητόδρομοι είχαν αποκλειστεί σε πολλές τοποθεσίες σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνοριακών διαβάσεων με τη Γαλλία, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά την πρωινή ώρα αιχμής.

Οι αγρότες λένε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να τερματίσει δύο φορολογικές ελαφρύνσεις – οι οποίες σήμερα τους εξοικονομούν περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως – θα τους οδηγήσουν εκτός επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού αναγκάστηκε να βρει δισεκατομμύρια για εξοικονόμηση πόρων στον προϋπολογισμό για το 2024, αφού μια δικαστική απόφαση τον Νοέμβριο κατέρριψε τα προηγούμενα σχέδια δαπανών της.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ntv έδειξε ισχυρή δημόσια υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες, με το 91% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένες.