Η φωτογραφία πολλές φορές περιγράφει καλύτερα από τις λέξεις την πραγματικότητα. Στην κόψη, στην αλλαγή, στη μετάβαση από το 2016 στο 2017 σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να θυμηθούμε τις στιγμές εκείνες της χρονιάς που ολοκληρώνεται παρά από τις φωτογραφίες που τη σημάδεψαν.
Από εκείνες των μικρών παιδιών στη Συρία, φωτογραφίες που κατάφεραν να συμπυκνώσουν το δράμα του πολέμου σε μια εικόνα, συγκινώντας αλλά και προκαλώντας οργή, ή τις άλλες, των νεογνών με μικροκεφαλία που αποτύπωσαν τον τρόμο του ιού Ζίκα ως αυτές από το ντιμπέιτ Τραμπ-Χίλαρι ή και της οικογένειας του Ντέιβιντ Κάμερον κατά την αποχώρησή της από το Νο 10 της Ντάουνινγ Στριτ, εικόνες δηλαδή που συμπύκνωσαν τις κορυφαίες πολιτικές αλλαγές και πολιτικές ανατροπές (ο Τραμπ Πρόεδρος, η Βρετανία εκτός ΕΕ αντίστοιχα), οι φωτογραφίες πρωταγωνίστησαν και φέτος στην ειδησεογραφία μεταφέροντας το μήνυμα και αποτυπώνοντας στη μνήμη μας τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.
Και φυσικά δεν ήταν μόνο αυτά. Το πραξικόπημα στην Τουρκία, με τις πρώτες στιγμές αγωνίας αλλά και τις αγριότητες που ακολούθησαν, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν την υφήλιο και το τυφλό μίσος των τζιχαντιστών μέσα από τις εικόνες των τραυματισμένων και «χαμένων» επιβατών του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, ή του φορτηγού που δολοφόνησε 84 ανθρώπους στη Νίκαια της Γαλλίας που απολάμβαναν τα πυροτεχνήματα που φώτιζαν τον ουρανό λόγω της εθνικής επετείου, ως το βουβό θρήνο των χιλιάδων συγκεντρωμένων στη μνήμη των θυμάτων του Ορλάντο.
Ολα αυτά, όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν το 2016 αποτυπωμένα σε εικόνες. Από τους φωτογράφους του Associated Press που βρέθηκαν στα γεγονότα και τα κατέγραψαν.
5 Ιανουαρίου: Πριν ένα χρόνο περίπου ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημόσια ομιλία του δάκρυζε για την οπλοκατοχή και την αναγκαιότητα περιορισμού της. Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία και έχοντας στο πλευρό του συγγενείς θυμάτων ένοπλων επιθέσεων, ο Ομπάμα, παρακάμπτοντας το κογκρέσο ανακοίνωνε μέτρα για την επιβολή ελέγχων στις πωλήσεις όπλων.
11 Ιανουαρίου: Ο Ντέιβιντ Μπάουι, σε ηλικία 69 ετών φεύγει από τη ζωή.
18 Ιανουαρίου: Πρόσφυγες διασχίζουν τη χιονισμένη ΠΓΔΜ. Με το όνειρο της Ευρώπης.
20 Ιανουαρίου: Σύρια πρόσφυγας μαζί με τα παιδιά της βρίσκει καταφύγιο από τη σφοδρή καταιγίδα σε αυτή την παλιά, πεταμένη, ντουλάπα. Στο νησάκι Πασάς, κοντά στη Χίο. Η γυναίκα με την οικογένειά της μόλις έχουν περάσει με το γνωστό τρόπο από την Τουρκία στην Ελλάδα.
30 Ιανουαρίου: Ο τρόμος του ιού Ζίκα. Μια μητέρα στη Βραζιλία κάνει μπάνιο το μωρό της. Γεννήθηκε με μικροκεφαλία που εικάζεται ότι προκλήθηκε μετά από μόλυνση της μητέρας από τον ιό Ζίκα.
30 Ιανουαρίου: Ενα ακόμη νεκρό προσφυγόπουλο στο Κανάκαλε της Τουρκίας. Μια βάρκα που μόλις είχε ξεκινήσει το ταξίδια από την Τουρκία για τα ελληνικά παραλία, γεμάτη με πρόσφυγες, έπεσε πάνω σε βράχο και βούλιαξε. 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους πέντε παιδιά.
18 Φεβρουαρίου: Ενα βρέφος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ζυγίζεται σε αυτήν την ιδιότυπη ζυγαριά. Ο μισός πληθυσμός της χώρας υποφέρει από υποσιτισμό, εν μέσω διάλυσης της αγροτικής παραγωγής και του δικτύου υγείας.
22 Mαρτίου: Οι Βρυξέλλες δέχονται επίθεση. Βόμβες σκάνε στο κεντρικό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πάνω από 30 άτομα χάνουν τη ζωή του. Η φωτογραφία της αεροσυνοδού στο αεροδρόμιο, μετά την επίθεση, με τα ρούχα σκισμένα και το πρόσωπο σκονισμένο αποτυπώνει τον τρόμο. Τον τρόμο και ήθελαν και πέτυχαν να σκορπίσουν οι τζιχαντιστές.
22 Μαρτίου: Η φωτογραφία της 5 μηνών Ουντάι Φαισάλ, ενός βρέφους που είχε την ατυχία να γεννηθεί στον πόλεμο και να ζήσει την πείνα στην Υεμένη γίνεται viral. Η μικρή πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα από υποσιτισμό.
22 Μαρτίου: Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο παρακολουθούν μαζί έναν αγώνα μπέιζμπολ στην Αβάνα, κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Κούβα.
23 Mαρτίου: Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα χορεύουν με επαγγελματίες χορευτές τάνγκο, σε επίσημο δείπνο στο Μπουένος Αϊρες. Το προεδρικό ζεύγος που τράβηξε τα φλας με διάφορους τρόπους στη διάρκεια της οκταετίας, σε μια ιδιαίτερη στιγμή του.
24 Mαρτίου: Μια γυναίκα υπό δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να περάσει τα σύνορα στην Ειδομένη...
19 Απριλίου: Ο Φιντέλ Κάστρο στο κλείσιμο του 7ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Λίγους μήνες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή.
22 Απριλίου: Ο Πρινς φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών.
12 Μαίου: Υστερα από πέντε χρόνια, η Ντίλμα Ρούσεφ καθαιρέθηκε από πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορούμενη για προσπάθεια παρουσίασης τεχνητά μεγαλύτερων πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό μέσω δανείων.
9 Ιουνίου: Ενας ζωντανός θρύλος, ο Μοχάμεντ Αλι, φεύγει από τη ζωή.
15 Ιουνίου: Ο Οσκαρ Πιστόριους προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και βγάζει τα προσθετικά του πόδια. Περπατά ενώπιον των δικαστών που κρίνουν για μια ακόμη φορά την τύχη του ως δολοφόνου της αγαπημένης του Ρίβα Στέενκαμπ.
13 Ιουνίου: Χιλιάδες άτομα στο Ορλάντο με κεριά στα χέρια τιμούν τη μνήμη των δεκάδων νέων που έχασαν την προηγούμενη ημέρα τη ζωή τους σε γκέι μπαρ, όταν ένοπλος μπήκε μέσα και σκόρπισε το θάνατο. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα.
24 Ιουνίου: Ο Ντέιβιντ Κάμερον με την σύζυγό του και τα παιδιά του αγκαλιά, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, λίγο μετά το Brexit και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία.
9 Ιουλίου: Ενας άνδρας μπαίνει ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς, στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνα κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που έγιναν και εκεί και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ με αφορμή τα περιστατικά θανάτου μαύρων διαδηλωτών από λευκούς αστυνομικούς.
9 Ιουλίου: Η 4χρονη Ασάλ στην αγκαλιά του πατέρα της ύστερα από την επίθεση αυτοκτονίας με φορτηγό βόμβα στο Καράντα του Ιράκ.
14 Ιουλίου: Τυνήσιος τυφλωμένος από το μίσος κάθεται στο τιμόνι φορτηγού και πατώντας το γκάζι μπαίνει στο πλήθος που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα για την ημέρα της Βασίλης. 84 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο και δεκάδες τραυματίστηκαν.
15-16 Ιουλίου: Το βράδυ της 15ης Ιουλίου εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα κατά το Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Ενώ τις πρώτες ώρες φαίνεται ότι οι πραξικοπηματίες θα πετύχουν το σκοπό τους, μέσα σε λίγες ώρες το κλίμα ανατρέπεται. Ο Ερντογάν βγαίνει μέσω facetime σε τηλεοπτική εκπομπή και καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους. Και όντως βγαίνουν και μέσα σε λίγες ώρες ανατρέπεται το κλίμα. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους τη δραματική εκείνη τη νύχτα, ενώ ακολουθούν αγριότητες κατά των επίδοξων πραξικοπηματιών από τους προεδρικούς.
28 Ιουλίου: Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται την Πολωνία, παραπατάει και πέφτει...
18 Αυγούστου: Ο 5χρονος Ομράν Νακνές μετά από βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Μόνος στο ασθενοφόρο με το βλέμμα χαμένο. Ολη η φρίκη του πολέμου σε μια εικόνα που συγκλόνισε.
24 Αυγούστου: 6 Ρίχτερ ισοπεδώνουν το Αματρίτσε στην κεντρική Ιταλία και αφήνουν πίσω τους πάνω από 300 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους...
9 Οκτωβρίου: Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο δεύτερο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές. Λίγες ημέρες αργόετερα η υποψήφια των δημοκρατικών θα χάσει από τον υποψήφιο των ρεπουμπλικανών που για πολλούς έκανε την έκπληξη.
6 Νοεμβρίου: Δύο ημέρες μόλις πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στρέφεται στην αμερικανική σημαία. Ο αμερικανικός λαός πάντως τον τίμησε και δυο ημέρες αργότερα αναδεικνύεται πρόεδρος των ΗΠΑ.
29 Νοεμβρίου: Ο επίλογος για την ομάδα της Τσαπεκοένσε τραγικός. Η μικρή βραζιλιάνικη ομάδα που μόλις είχε αγγίξει το όνειρο και θα συμμετείχε στο Κόπα Σουδαμερικάνα ξεκληρίστηκε όταν συνετρίβη το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε. Στην αεροπορική τραγωδία σκοτώθηκαν 76 άτομα.