Δευτέρα 08 Ιουλίου 2024 -

Ο Κιρ Στάρμερ παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο



Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας ζήτησε από τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ανέφεραν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών.

Ο 61χρονος Στάρμερ, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, μετέβη στο Μπάκιγχαμ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια.

 

Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία σηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών, μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του, ανακοινώνοντας ότι τηλεφώνησε στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί, αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας αποτυχίας, που μοιάζει, πλέον, ιστορικών διαστάσεων.

Πλέον, ένας μετριοπαθής ηγέτης της Κεντροαριστεράς εγκαθίσταται στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές επιστροφής στον Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώνοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί, για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».