Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ο Γκονζάλες Ουρούτια προβλέπει μια «συντριπτική» νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές στη Βενεζουέλα



Ο υποψήφιος του μεγαλύτερου συνασπισμού της αντιπολίτευσης στη ΒενεζουέλαEdmundo González Urrutia, προέβλεψε αυτή τη Δευτέρα μια «συντριπτική νίκη» για τον σχηματισμό που πρωταγωνιστεί, τη Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα (PUD), στις εκλογές της 28ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον González Urrutia, οι δημοσκοπήσεις του δίνουν «ένα ευρύ πλεονέκτημα» που είναι πολύ «δύσκολο» να επιτύχουν οι άλλοι υποψήφιοι για την Προεδρία.

“Είμαστε σίγουροι για τη νίκη μας, η οποία μπορεί να είναι μια συντριπτική νίκη. Και αυτό ανοίγει μια νέα πολιτική πραγματικότητα και η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβαστεί, επειδή υπάρχουν τομείς εντός του κυβερνώντος κόμματος που δεν είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν μια ενδεχόμενη ήττα», είπε ο υποψήφιος σε συνέντευξή του στο εθνικό κανάλι Televen.
Ομοίως, ο González Urrutia επανέλαβε ότι, εάν κερδίσει την Προεδρία, θα προωθήσει μια «Κυβέρνηση για όλους», η οποία θα περιλαμβάνει «τομείς που εκείνη την εποχή ένιωθαν ότι ταυτίζονται με την πολιτική διαδικασία [σε σχέση με τον Chavismo] και ότι τώρα είναι απογοητευμένοι.”

Ο υποψήφιος δεν απέκλεισε τη δημιουργία «χώρων διαλόγου» που θα οδηγούσαν στην παραίτηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο του 2025, ή τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Chavismo λέει ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης “θα διεκδικήσει απάτη” Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εκστρατείας Chavista, Jorge Rodríguez, είπε ότι η Δημοκρατική Ενωτική Πλατφόρμα σχεδιάζει να «τραγουδήσει απάτη» από το Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών την ερχόμενη Κυριακή.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ροντρίγκες διαβεβαίωσε, χωρίς να αποδείξει στοιχεία, ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει ένα “κέντρο επικοινωνίας” στην αμερικανική πόλη από όπου “θα συνδεθεί αυτό που αποκαλούν επίσημη μετάδοση και από εκεί” θα τραγουδήσω απάτη».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου περιέγραψε επίσης τον González Urrutia ως εκπρόσωπο της «βίας» και του «μίσους» και τον κατηγόρησε ότι σχεδιάζει «την καταστροφή της Βενεζουέλας».

Το υποτιθέμενο κέντρο στο Μαϊάμι «στήνεται από την κουνιάδα της κυρίας Magalli Meda», υπεύθυνη εκστρατείας του PUD, η οποία, μαζί με άλλους πέντε αντιπάλους, έχει καταφύγει στην επίσημη κατοικία της πρεσβείας της Αργεντινής στην Καράκας από τις 26 Μαρτίου, αφού η Εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψή της.

Ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι «όλοι είναι πλέον ξεκάθαροι» ότι ο Μαδούρο πρόκειται να «κερδίσει τις προεδρικές εκλογές», παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν νίκη στην αντιπολίτευση.

Εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας διαβεβαίωσε ότι το εκλογικό του σύστημα είναι «θωρακισμένο» ως προς το απαραβίαστο και τη μυστικότητα της ψήφου.

Σε δελτίο τύπου, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Έλβις Αμορόζο, ζήτησε να εμπιστευτεί «στο καλύτερο εκλογικό σύστημα στον κόσμο», αφού ολοκλήρωσε τον έλεγχο των μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

“Έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα είναι πλήρως θωρακισμένο”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο τέλος της αναθεώρησης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και διεθνείς παρατηρητές από το Carter Center και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σε αυτές τις εκλογές, εκτός από τον Maduro και τον González Urrutia, οκτώ άλλοι υποψήφιοι χωρίς πραγματική πιθανότητα νίκης διαγωνίζονται για την Προεδρία.