Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Νετανιάχου: Απορρίπτει την έκκληση Μπάιντεν για ματαίωση της εισβολής στη Ράφα



Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν να ματαιώσει την σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή στην Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο στη Γάζα για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ πιστεύει ότι στην Ράφα έχουν καταφύγει μαχητές της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι κατέστησε «εξαιρετικά σαφές» στον Μπάιντεν «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων στη Ράφα, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό παρά μόνο πηγαίνοντας στο έδαφος».

Οι δύο ηγέτες μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η έφοδος στη Ράφα θα ήταν “λάθος” και ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους με άλλα μέσα.

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση για την κατάσταση στη Ράφα

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ, επικαλούμενη βαθιά ανησυχία για τις αναφορές περί επικείμενου λιμού στη Γάζα.

Η Jean-Pierre δήλωσε ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου να στείλει στην Ουάσιγκτον μια ανώτερη ομάδα στρατιωτικών, αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και ανθρωπιστικών υπηρεσιών για ολοκληρωμένες συζητήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει μια νέα διπλωματική προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο για την απελευθέρωση των ομήρων και τη μεταφορά επισιτιστικής βοήθειας για την αποτροπή του λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα.