Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024 -

ΝΑΤΟ – Ουκρανία: Η Ατλαντική Συμμαχία συνέρχεται στην Πράγα για το θέμα της χρήσης των δυτικών όπλων από το Κίεβο



Η Ατλαντική Συμμαχία συνέρχεται σήμερα και αύριο στην Πράγα σε άτυπη σύνοδο υπό την πίεση ορισμένων εκ των μελών της, ανάμεσά τους και η Γαλλία, που θέλουν να δοθεί πλέον η δυνατότητα στην Ουκρανία να πλήττει το ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν δοθεί στο Κίεβο από τους νατοϊκούς συμμάχους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν κατά τη σύνοδο το θέμα αυτό, καθώς και την τροφοδοσία της Ουκρανίας σε όπλα και πυρομαχικά, κυρίως σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκιβ (Χάρκοβο).

Η συζήτηση για τη χρήση ή μη των όπλων που έχουν χορηγήσει στο Κίεβο οι δυτικές χώρες, ιδιαίτερα πυραύλων μακρού βεληνεκούς, έχει φέρει αναταραχή στις νατοϊκές χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε θετικός, αλλά πολλές χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, εκ του φόβου μίας απευθείας αναμέτρησης με τη Μόσχα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη από το Βερολίνο ότι πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσει» τις στρατιωτικές βάσεις από όπου η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους κατά του ουκρανικού εδάφους.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στη χρήση κατά του ρωσικού εδάφους γερμανικών όπλων που έχουν δοθεί στο Κίεβο.