Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος και τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου της συνελήφθησαν την Κυριακή στο Μπαχρέιν, επιβεβαίωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), καλώντας την Μανάμα να απελευθερώσει τους τέσσερις υπηκόους των ΗΠΑ το «ταχύτερο» και «σώους».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΜΚΟ περιγράφει την δημοσιογράφο Άνα Ντέι και τους τρεις συναδέλφους του ως πεπειραμένους δημοσιογράφους, που πρόσφατα γύρισαν ντοκιμαντέρ για τις κρίσεις στην Αίγυπτο και τη Γάζα.
Η αστυνομία του Μπαχρέιν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τέσσερις αλλοδαποί συνελήφθησαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν, φέρονται να «εισήλθαν παράνομα» στη χώρα, να υπέβαλαν «ψευδή στοιχεία» στους συνοριοφύλακες και να έλαβαν μέρος «σε μια παράνομη συγκέντρωση».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τα δημοσιεύματα πως υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν συλληφθεί αλλά απέφυγε να κάνει περαιτέρω σχόλια.
Εκπρόσωπος της οικογένειας της Ντέι διέψευσε κατηγορηματικά κάθε υπόνοια ότι η δημοσιογράφος και το συνεργείο της ενέχονται σε παράνομες ενέργειες ή δραστηριότητες που δεν έχουν δημοσιογραφικό χαρακτήρα.
Η αραβική εφημερίδα Μιράατ αλ Μπαχρέιν («Καθρέφτης του Μπαχρέιν») ανέφερε πως οι τέσσερις συνελήφθησαν στο Σίτρα, ένα σιιτικό χωριό ανατολικά της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ κάλυπταν επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν διαδηλωτές και δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η διαδήλωση αυτή έγινε στην πέμπτη επέτειο της εμφάνισης ενός κινήματος διαδηλωτών στο Μπαχρέιν το 2011 — στο απόγειο των λαϊκών ξεσηκωμών της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης — στο οποίο πρωτοστάτησαν οι σιίτες, που απαιτούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και πιο ισότιμη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση του βασιλείου, όπου κυβερνά η σουνιτική δυναστεία των αλ Χαλίφα.
Ο σεΐχης Άλι Σαλμάν, ο ηγέτης του Αλ Ουέφακ, της ισχυρότερης οργάνωσης της σιιτικής αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2015 σε φυλάκιση 4 ετών για υποκίνηση σε ανυπακοή. Δεκάδες άλλοι αντιφρονούντες έχουν φυλακιστεί ή τους αφαιρέθηκε η υπηκοότητα.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Μπαχρέιν, τα τέσσερα πρόσωπα που συνελήφθησαν εισήλθαν την 11η και τη 12η Φεβρουαρίου στην επικράτεια της χώρας δηλώνοντας τουρίστες και έκαναν «δημοσιογραφικό έργο χωρίς άδεια» των αρχών. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε εισαγγελέα, κατά την ίδια πηγή.