Πέμπτη 03 Οκτωβρίου 2024 -

Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα



Αλλεπάλληλα είναι τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες «σώμα με σώμα» IDF – Χεζπολάχ στα σύνορα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες.  Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού σε γειτονιά όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά πλήγματα και στη Δαμασκό της Συρίας όπου σκοτώθηκε και ο γαμπρός του Νασράλα. Επίθεση με δύο drones δέχτηκε στο μεταξύ, η παραλιακή πόλη του Ισραήλ, Μπατ Γιαμ.

Στη Γάζα, 80 ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ και των συμμάχων του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη το Ιράν,

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ πριν δολοφονηθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στο PBS, όπως μεταδίδει το Middle East Eye.

«Συμφώνησε. Ναι, η λιβανέζικη πλευρά συμφώνησε. Συμβουλευτήκαμε τη Χεζμπολάχ, ο [πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ] Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας» », δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν προετοιμασίες για να ξεκινήσουν έναν δεύτερο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα αργότερα αυτό το μήνα για περίπου 640.000 παιδιά.

Ο πρώτος γύρος της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον στόχο του εμβολιασμού του 90% των παιδιών κάτω των 10 ετών στην εμπόλεμη περιοχή. Τα εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα στη Γάζα απαιτούν τη χορήγηση δεύτερης δόσης εντός τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Ο Dujarric δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διανεμηθούν επίσης συμπληρώματα βιταμινών κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ένα μωρό έμεινε μερικώς παράλυτο από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2 – το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.