Μήνυμα ενόψει και των τριών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Σαξονία-Άνχαλτ και Ρηνανία-Παλατινάτο, στέλνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Μιλώντας στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Mitteldeutsche Zeitung (τοπική εφημερίδα της νότιας Σαξονίας-Άνχαλτ), εκτιμά ότι σταδιακά και όσο αρχίζει να σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, τα ποσοστά του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) θα υποχωρούν. «Ορισμένες φορές μου θυμίζει τηνευρωκρίση.
Όταν έγινε εμφανές ότι η Ευρώπη έλαβε τα ενδεδειγμένα μέτρα, υποχώρησε η στήριξη στο AfD. Στο μεταξύ προχωρούμε βήμα βήμα προς τα εμπρός και στην προσφυγική κρίση, η πολιτική μας δείχνει αποτελέσματα. Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί η στήριξη στο AfD».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Μέρκελ τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία. Έχοντας την ευθύνη ωςκαγκελάριος δεν θα μπορούσε να θέσει έναν εθνικό ανώτατο αριθμό προσφύγων, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στη Συρία ή της κατάστασης που επικρατεί, όπως λέει. «Με τις γειτονικές της χώρες η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώκει μια εξισορρόπηση συμφερόντων».
«Για εμένα είναι σημαντικό να πρόκειται για λύσεις που είναι βιώσιμες και όχι για φαινομενικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις», λέει χαρακτηριστικά η καγκελάριος, εξηγώντας ότι στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης αυτό σημαίνει έναν «κοινό, συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό τρόπο προσέγγισης». Στόχος πρέπει να είναι «η διατήρηση της ελευθερίας διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων στην Ευρώπη, την οποία συνηθίσαμε στο χώρο Σένγκεν και από την οποία ωφελούμαστε τόσο».
Η καγκελάριος υπεραμύνεται της απόφασης να δοθούν άλλα τρία δις ευρώ στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων». Την ίδια ώρα εμφανίζεται όμως αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει ανοιχτή έκβαση. Απέχουμε πολύ από το να κλείσουμε σημαντικά κεφάλαια. Το Κυπριακό, για παράδειγμα, δεν έχει λυθεί. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμη».