Σάββατο 06 Ιουλίου 2024 -

Μέχρι και 6.700 πρόσφυγες θα μπορεί να φιλοξενήσει η Σλοβενία



Μέχρι 6.700 πρόσφυγες θα μπορεί να φιλοξενήσει η Σλοβενία που ετοιμάζεται σε περίπτωση που φτάσει στα σύνορά της και νέο ρεύμα. 

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς, όσο εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 5.000 πρόσφυγες, η κατάσταση στη Σλοβενίαδεν αλλάζει τις τελευταίες μέρες. Η πλειοψηφία των προσφύγων επιλέγουν τη διαδρομή μέσω Κροατίας και Ουγγαρίας, εξήγησε.

Η σλοβενική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο να αλλάξει η πορεία του προσφυγικού ρεύματος, είπε ο κ. Σέφιτς.

Η Ουγγαρία και η Σλοβενία είναι και οι δύο χώρες διέλευσης, αλλά η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ βαρύτερο φορτίο. Το κλείσιμο των συνόρων της θα επηρέαζε τις μεταναστευτικές ροές και γι' αυτό είναι «απαραίτητο να έχουμε σαφείς, συγκεκριμένες πληροφορίες- και αρκετά σύντομα» υποστήριξε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Η δυναμικότητα υποδοχής προσφύγων αυξήθηκε στις πόλεις Λεν​τάβα και Γκόρνια Ράντγκονα στη βορειοανατολική Σλοβενία, καθώς και στις συνοριακές διαβάσειςΣέντιλι, ΠετίσοβτσιΒρχνίκα και Λόγκατετς στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Με το χειμώνα να πλησιάζει, οι σλοβενικές αρχές επικεντρώνονται στη φιλοξενία προσφύγων σε κτίρια και όχι σε σκηνές. Περίπου 1.000 κλίνες είναι διαθέσιμες σε κτίρια, δήλωσε ο Ντάρκο Μπουτ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Καταστροφών. Έχουν διασφαλιστεί τρόφιμα, αδιάβροχα και κουβέρτες, πρόσθεσε.