Όπως και στα χρόνια του ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ πάλι άρχισαν να φοβίζουν τους φορολογούμενούς τους με ρωσική απειλή.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα έγραψαν ότι οι Ρώσοι κατασκευάζουν ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο με δυνατό πυρηνικό γέμισμα, ικανό να καταστρέφει βάσεις των αμερικανικών στρατηγικών υποβρυχίων και άλλα σημαντικά αντικείμενα στα παράλια. Στις ΗΠΑ ήδη πρόλαβαν να σκεφτούν την κωδικοποιημένο ονομασία για αυτό το πυρηνικό υποβρύχιο κρούσης χωρίς το πλήρωμα, οπλισμένο με θερμοπυρηνική μαχητική δύναμη μεγέθους δεκάδων μεγατόνων, ικανό γρήγορα και αθόρυβα να μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις – «Canion». Αυτή η «έκπληξη» περισσότερο αποσκοπεί να δικαιολογήσει τις δαπάνες για παρόμοιες επεξεργασίες των ίδιων των ΗΠΑ αφού στη Ρωσία δεν επεξεργάζονται τέτοιου είδους όπλα. Ήδη υπάρχουν. Και μάλιστα εδώ και πολύ καιρό, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός «Zvezda» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας.
Πρόκειται για αρκετά παλιό πυρηνικό υποβρύχιο «Podmoskovje» το οποίο μετά των εκσυγχρονισμό μετατράπηκε σε πλεούμενη υποβρύχια βάση για μικρά υποβρύχια. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της ανασυγκρότησης αυτό το στρατηγικό πυραυλοφόρο απέκτησε ένα τμήμα να συσκευές για υποβρύχια λειτουργία και ένα τμήμα προσκόλλησης στο κάτω μέρος του σώματος. Οι Αμερικανοί όμως δεν γνωρίζουν την πραγματική χρήση αυτού του υποβρυχίου, γι’ αυτό ανησυχούν. Αν και θα μπορούσαν να ακούσουν πιο προσεκτικά τα λόγια του αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού, ναυάρχου Βίκτωρ Τσιρκόφ ο οποίος στο πρόσφατο διεθνές τεχνικό φόρουμ «Army-2015» δήλωσε ότι τα προοδευτικά ρωσικά υποβρύχια της πέμπτης γενιάς θα ξεχωρίζουν από τις σημερινές με ενοποιημένες πλατφόρμες μόντουλ και συγκροτήματα ρομπότ. Ο τωρινός εκσυγχρονισμός «Podmoskovje» είναι μόνο η αρχή της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υποβρυχίων, μεταξύ των οποίων και μη επανδρωμένων.
Το πρώτο από τα υποβρύχια της πέμπτης γενιάς ήδη θεμελιώθηκε στην 50ή βιομηχανική αίθουσα του ναυπηγείου «Sevmash» στο Σεβεροντβίνσκ, αλλά η πρόσβαση εκεί απαγορεύεται ακόμα και για πολλούς ανθρώπους από τους αξιωματούχους. Εικάζεται ότι νέα υποβρύχια θα έχουν πιο διευρυμένες δυνατότητες χρήση τόσο των παραδοσιακών οπλικών συστημάτων, όπως είναι οι τορπίλιες και βαλλιστικοί πύραυλοι, τόσο και υποβρύχιων mini τα οποία θα εκτελούν ανεξάρτητες υποθέσεις, αφού λάβουν εντολή από το υποβρύχιο ή από το εναέριο σταθμό διαχείρισης.
Η δοκιμή αυτών των υποβρύχιων mini χωρίς πλήρωμα πραγματοποιείται στη Ρωσία από το 2008 года. Είναι γνωστό ότι οι δοκιμές γίνονται στο Βορρά και στον ειρηνικό Ωκεανό, στην περιοχή των νήσων Κουρίλι. Στόχος αυτού του μη επανδρωμένου υποβρυχίου μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, π.χ. αεροπορική βάση, βάση στρατηγικών αεροπλανοφόρων. Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί τέτοιο υποβρύχιο λόγω πολύ χαμηλού επιπέδου θορύβου και μικρών μεγεθών κατά την μετακίνηση κάτω στο βυθό. Το υποβρύχιο mini μπορεί να πραγματοποιήσει την εκτόξευση πυρομαχικού ή το ίδιο να γίνει μια μικρή τορπίλια.
Τώρα εκτός από το πυρηνικό υποβρύχιο «Podmoskovje» που συμμετέχει στις δοκιμές μη επανδρωμένων υποβρυχίων, χρησιμοποιείται και το υποβρύχιο ντίζελ «Sarov» (σχέδιο 20120) το οποίο επίσης εκσυγχρονίστηκε για τη μεταφορά των συστημάτων ρομπότ. Στο «Sarov» τώρα δοκιμάζονται υποβρύχια mini για το πυρηνικό υποβρύχιο της πέμπτης γενιάς που σχεδιάστηκαν στο κρατικό πυραυλικό κέντρο του ακαδημαϊκού Μακέγιεφ μαζί με το κεντρικό κατασκευαστικό γραφείο «Rubin». Το σχέδιο ονομάζεται «Skyf». Ο προορισμός του είναι να φέρει απότομα χτυπήματα από τα βάθη του ωκεανού.
«Σαφώς αναγνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι η αύξηση των μαχητικών δυνατοτήτων των πυρηνικών και μη υποβρυχίων πολλαπλών σκοπών θα εξασφαλίζεται με την ένταξη στο σύνολο των οπλικών συστημάτων των προοδευτικών συστημάτων ρομπότ», λέει ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Βίκτωρ Τσιρκόφ.
Το «Skyf» μάλλον δεν είναι υποβρύχιο, παρά ένας πύραυλος. Εν πάση περιπτώσει δεν έχει πλήρωμα, η διαχείριση γίνεται εξ αποστάσεως. Ταυτόχρονα μπορεί να αλλάζει τον τόπο της εγκατάστασής του πριν τη μαχητική χρήση. Αν ο πιθανός εχθρός θα εντοπίσει την περιοχή της εγκατάστασης του «Skyf» από το ρωσικό υποβρύχιο, οι συσκευές μπορούν να μετακινηθούν σε αρκετή απόσταση και μόνο τότε να κατέβουν στον πυθμένα. Ταυτόχρονα στο πρώτο στάδιο οι ίδιοι οι πύραυλοι κάνουν θόρυβο που απεικονίζει το θόρυβο της λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος του υποβρυχίου για να μπερδέψει τον εχθρό και να αφήσει το υποβρύχιο να φύγει από την περιοχή. Έπειτα αυτές οι συσκευές γίνονται αθόρυβες και τοποθετούντια σε μια άγνωστη προς όλους θέση.
Τα «Skyf» μπορούν αν ξεκινήσουν από οποιοδήποτε σημείο του βυθού και μάλιστα πολύ κοντά στο στόχο, και κάτι τέτοιο σχεδόν αποκλείει τη δυνατότητα της καταστροφής τους. Το σύστημα της αντιαεροπορικής άμυνας είναι σχεδόν αδύναμο σε αυτή την περίπτωση. Εικάζεται ότι μέχρι το 2016 στη Ρωσία πρέπει να ολοκληρωθούν εργασίες για την κατασκευή υποβρύχιων ρομπότ – μη επανδρωμένων υποβρυχίων, ικανών να καταστρέψουν ομάδα αεροπλανοφόρων του πιθανού εχθρού.
Τώρα στη Ρωσία επεξεργάζονται και τα gliders, αυτόνομα αεροπλεούμενα υποβρύχια τα οποία μετακινούνται στο νερό σαν τα ψάρια λόγω της αλλαγής στην πλεύση. Μοιάζουν με τορπίλιες με φτερά και την ουρά τους. Η συσκευή βάρους 15 – 35 κιλά μετακινείται όχι με τον έλικα, αλλά χάρη σε έναν ειδικό υδροκινητήρα που δαπανεί την ελάχιστη ενέργεια. Τα gliders μετακινούνται σχεδόν αθόρυβα και χωρίς να γίνουν αντιληπτά σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν αναχαίτιση, να χρησιμοποιούνται ως αντιτορπιλικά και ανθυποβρυχιακά μέσα. Μπορούν να μεταφέρουν οπλισμό, ειδικές μικροτορπίλιες 120 χιλιστών οι οποίες θα είναι οπλισμένες με νέα εκρηκτικά υλικά τα οποία από την άποψη της αποτελεσματικότητας μπορούν να συγκριθούν με «σοβαρές» τορπίλιες 533 χιλιοστών. Εικάζεται ότι στον οπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα gliders μπορούν να ενσωματωθούν ήδη το 2017.