Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024 -

Μαρόκο: Οργή για τον θάνατο ιχθυοπώλη στο εσωτερικό απορριμματοφόρου



Ο θάνατος ενός ιχθυοπώλη στο εσωτερικό απορριμματοφόρου πυροδότησε την οργή των πολιτών στο Μαρόκο, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα στο Αλ Χοσέιμα, την πόλη όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι αρχές υποχρέωσαν τον 30χρονο Μουχσίν Φικρί να πετάξει πολλά καφάσια με ξιφία, η αλιεία του οποίου απαγορεύεται αυτήν την εποχή. Ο άντρας όρμησε μέσα στο απορριμματοφόρο για να σώσει το εμπόρευμά του και τον συνέθλιψε ο μηχανισμός συμπίεσης.

 

Το περιστατικό κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας με το κινητό του τηλέφωνο. Μια φωτογραφία του θύματος, όπου διακρίνονται το κεφάλι του και το ένα χέρι να εξέχουν από τον μηχανισμό συμπίεσης, κυκλοφόρησε ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οι χρήστες απηύθυναν μαζικό κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στην κηδεία του νεαρού άνδρα. Μια πορεία, που ξεκίνησε το πρωί από το κέντρο της πόλης του Αλ Χοσέιμα, στην αρχή της οποίας ήταν ένα ασθενοφόρο με τη σορό του θύματος, έφθασε έως την γειτονική κοινότητα Ιμζουρέν. Έμποροι κρατούσαν μια σημαία των Βερβερίνων, την ώρα που δεκάδες ταξί και οχήματα άνοιγαν το δρόμο στο πλήθος, το οποίο φώναζε συνθήματα υπέρ του «μάρτυρα Μουχσίν» και απαιτούσε «την αλήθεια».

Αργότερα το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου, αυτή την φορά στο κέντρο το Αλ Χοσέιμα φωνάζοντας «εγκληματίες, δολοφόνοι, τρομοκράτες», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Διαδηλώσεις μικρότερου μεγέθους πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις από το Ριφ, στο Μαρακές και το Ραμπάτ, όπου χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Μουχσίν!», όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από τη Ζανζιβάρη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο διπλωματικής περιοδείας στην ανατολική Αφρική, ο βασιλιάς Μοχάμεντ 6ος έστειλε στο Αλ Χοσέιμα τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Χασάντ για να «εκφράσει τα συλλυπητήρια και την συμπόνια του στην οικογένεια του θύματος». 

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαρόκου «καταδίκασε» το κράτος που «καταπατά την αξιοπρέπεια των πολιτών» και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επανάληψης των κινητοποιήσεων. Ένα τέτοιο σενάριο θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις αρχές καθώς σε μία εβδομάδα ξεκινά το Διεθνές Συνέδριο για το Κλίμα, όπου θα παραστούν σύνεδροι από κάθε γωνιά του πλανήτη.