Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Λουκέτο βάζουν μαιευτήρια στη Γερμανία



Σε ολόκληρη τη Γερμανία πολλά μαιευτήρια βάζουν λουκέτο. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανίδων Μαιών, Μαρτίνα Κλενκ φοβάται ότι στο εξής οι περισσότερες γέννες θα έρχονται αναπάντεχα στα σπίτια ή μέσα στο αυτοκίνητο.  

Από το 1991, το 40% των μαιευτηρίων κατέβασαν το γενικό, την ώρα που οι τοκετοί μειώθηκαν μόνο κατά 12%.

«Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη» δηλώνει η Κλενκ. «Εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος το πρόβλημα θα οξυνθεί». Προς το παρόν, σε πολλές επαρχιακές περιοχές δεν υπάρχουν μαιευτήρια, όπως για παράδειγμα σε ακτίνα 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή Ντίπχολτς στη Κάτω Σαξονία. «Οι γυναίκες διακατέχονται από φόβο μήπως δεν προλάβουν να πάνε στην κλινική για μια απόσταση 50 χιλιομέτρων» αναφέρει η μαία Γιούτα Μάιερ Κίτσια.

Οι 700 μαιευτικές κλινικές που έχουν απομείνει δεν διαθέτουν αρκετό προσωπικό. Σε έρευνα που έγινε κατ΄εντολή του συνδέσμου μαιών προκύπτει ότι κάθε μαία παρακολουθεί παράλληλα 3 με 5 γέννες.

«Η πίεση δουλειάς και χρόνου είναι τόσο μεγάλη, πολλές συνάδελφοι ζήτησαν να αποσπαστούν από τις αίθουσες τοκετού», αναφέρει χαρακτηριστικά ξη Κλενκ. Σε πολλά νοσοκομεία τα μαιευτικά τμήματα έκλεισαν προσωρινά. «Υπάρχουν ετοιμόγεννες που στέκονται με πόνους τοκετού έξω από τα νοσοκομεία χωρίς να μπορούμε να ανταποκριθούμε, το ξέρουμε και από το Μόναχο, τη Στουτγάρδη ή το Φράιμπουργκ».