Σχεδόν 80 μετανάστες διασώθηκαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης αφού κατάφεραν να κρατηθούν επί δύο ημέρες από το μισοβυθισμένο πλοιάριο που θα τους μετέφερε στην Ευρώπη, όμως άλλοι επτά άνθρωποι δεν τα κατάφεραν και βρέθηκαν νεκροί στη θάλασσα.
Οι 77 μετανάστες, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα και ένα παιδί, διασώθηκαν την Πέμπτη στα ανοιχτά της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη, όπως έγινε γνωστό από πηγές της λιβυκής ακτοφυλακής και αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
"Επτά πτώματα εντοπίστηκαν κοντά στο πλοιάριο", είπε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Αγιούμπ Κάσεμ. "Σύμφωνα με τους επιζώντες, έμειναν στη θάλασσα επί δύο ημέρες, κρατημένοι από το πλοιάριο που μισοβυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο", πρόσθεσε.
Ορισμένοι από τους διασωθέντες φέρουν εγκαύματα επειδή έμειναν στη θάλασσα, κάτω από τον καυτό ήλιο, για πολλές ώρες. Μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Πλαστικές και ξύλινες βάρκες που μετέφεραν περίπου 2.300 μετανάστες εντοπίστηκαν την Πέμπτη στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Λιβύης και της Ιταλίας, ανέφερε εξάλλου η ιταλική ακτοφυλακή. Από τις αρχές του έτους έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ιταλία περίπου 50.000 άνθρωποι. Σχεδόν 6.350 διασώθηκαν αλλά μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη, απ' όπου είχαν αναχωρήσει ενώ περισσότεροι από 1.440 πνίγηκαν. Μόνο την Τετάρτη έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.
Την Τρίτη, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστήριξαν ότι Λίβυοι λιμενικοί επιβιβάστηκαν σε ένα πλοιάριο, λήστεψαν τους μετανάστες και πυροβόλησαν στον αέρα. Στον πανικό που ακολούθησε τουλάχιστον 60 άνθρωποι έπεσαν στο νερό αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο Κάσεμ αρνήθηκε όμως ότι η ακτοφυλακή πυροβόλησε μετανάστες ή ότι έθεσε με οποιοδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή τους.