Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Κύπρος: Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Αιγύπτιος πρόεδρος



Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να βρεθούν τα ενεργειακά, η οικονομία, η παιδεία και ο πολιτισμός.
   
Η επίσημη υποδοχή του προέδρου Σίσι θα γίνει στο Προεδρικό μέγαρο, όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
    
Το μεσημέρι θα υπογραφούν μνημόνια συναντίληψης Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ αργότερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα προσφωνήσει, σε ειδική συνεδρίαση, την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.
   

 

Στις 7 το βράδυ, οι δύοο ηγέτες θα παραστούν και θα χαιρετίσουν επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Αιγύπτου, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ.     
Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο θα συνοδεύουν υπουργοί και η σημερινή μέρα στόχο θα έχει την απαρχή κοινών συνεδρίων των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών σε τακτά διαστήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητούνται σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  
Οι δύο χώρες προχωρούν σε αλλαγή δεδομένων σε ό,τι αφορά τις διμερείς επαφές, καθιερώνοντας τις συναντήσεις «κυβέρνηση-προς-κυβέρνηση» (G to G - Government to Government, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται σ' αυτές τις περιπτώσεις).
   
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συνάντηση στο τραπέζι των συνομιλιών θα παρακαθίσουν από κυπριακής πλευράς 6-7 στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και από την αιγυπτιακή πλευρά τέσσερις υπουργοί.
   
Η Αίγυπτος έχει δείξει τις προθέσεις της για τις υποδομές μεταφοράς των κοιτασμάτων του «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ στα δυο τερματικά υγροποίησης επί αιγυπτιακού εδάφους.
   
Οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συζητήσουν βεβαίως και τα περιφερειακά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στον Λίβανο, η κατάσταση στη Συρία, το Μεσανατολικό, η τρομοκρατία αλλά και οι σχέσεις Αιγύπτου-ΕΕ.
   
Αύριο θα συνέλθει στην Κύπρο η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (πέμπτη κατά σειρά) με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 
   
Στις 5 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη τετραμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ιταλία. Συνάντηση, η οποία στόχο έχει να θεσμοθετήσει διάλογο σε τετραμερές επίπεδο, αρχικά στο θέμα της ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή σε συνάρτηση και με το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την ίδια ώρα, πως ο αγωγός EastMed για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις πηγές της Κύπρου και του Ισραήλ, προς Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεωρείται ένα δεδομένο, ιδιαίτερα σημαντικό, για τις εμπλεκόμενες χώρες. Σημειώνεται ότι στα αρχικά στάδια είχαν εκφραστεί αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου.
   
Ο αγωγός EastMed έμπαινε σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία ενός αγωγού προς την Τουρκία. Η ιδέα για αγωγό προς την Τουρκία έχει εξασθενήσει, λόγω των εξελίξεων από τη μια στο Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα έχουν προωθηθεί άλλες σημαντικές λύσεις, όπως είναι ο αγωγός EastMed, αλλά και η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου. 
   
Το κεφάλαιο ενέργεια παίζει τον δικό του ρόλο και στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, στην οποία ως γνωστό συμμετέχει και η Κύπρος. Με πρωτοβουλία της Λευκωσίας μπήκε ως σημαντική ρήτρα η παροχή ασφάλειας σε υποδομές. Κάτι που αφορά άμεσα την Κύπρο και κυρίως τις ενεργειακές της υποδομές, αφού αυτό θα σημαίνει ότι η PESCO θα έχει να παίξει ένα ρόλο σ' ό,τι αφορά την περιοχή μας και κυρίως την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
   
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αakhbarelyom» αναφέρθηκε αναλυτικά στις σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου και σημείωσε ότι ακόμα η συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπογράφτηκε μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου το 2004 δημιούργησε ασφάλεια όσον αφορά στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και των δύο χωρών. «Αυτή η βεβαιότητα συνέβαλε στην αποφυγή τριβών και αντιδράσεων μεταξύ των δύο χωρών, σε σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές και δημιούργησε το νομικά σταθερό περιβάλλον που απαιτείται για την προσέλκυση διεθνών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες μας. Η συμφωνία οριοθέτησης αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα και μια περαιτέρω απόδειξη των παραδοσιακά εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων» πρόσθεσε.
    
Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της συνεργασίας που αφορά τον τουρισμό, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στις εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού.
   
«Από αυτή την άποψη, μπορούμε να συνεργαστούμε για την περαιτέρω προώθηση της δημιουργίας και της προσφοράς κοινών προγραμμάτων, από κυπριακούς και αιγυπτιακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες, ειδικά για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή μας από απομακρυσμένους προορισμούς. Επιπλέον, εξετάζουμε τώρα την αύξηση της συχνότητας των πτήσεων μεταξύ Κύπρου και Καΐρου ή άλλων πόλεων της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια, και ενθάρρυνση της συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας» δήλωσε.