Η 28χρονη Γιανγκ Κεσίν έχει εμμονή με την εξερεύνηση του ουρανού. Αποκαλεί μάλιστα τον εαυτό της κυνηγό μετεωριτών και συγκρίνει τις έρευνές της για τα διαστημικά απορρίμματα που πέφτουν στο έδαφος με την αναζήτηση ενός χαμένου χαρταετού, του οποίου ο σπάγκος έχει κοπεί.
Το χόμπι της ξεκίνησε το 2012 όταν για να ζήσει πουλούσε εξοπλισμό για εξόρυξη άνθρακα στην αυτόνομη επαρχία των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ. «Πολλοί άνθρωποι εκεί τρελαίνονται να ψάχνουν για σπάνιες πέτρες. Ετσι και εγώ ξεκίνησα να τις αναζητώ» λέει. Συχνά πήγαινε στην έρημο να ψάξει για πεσμένα «αστέρια».
« Ένας από τους συνεργάτες μας δούλεψε στο τοπικό γεωλογικό τμήμα και γνώριζε πολύ καλά την έρημο Γκόμπι. Σε κάθε ταξίδι μας εκεί έπρεπε να κουβαλάμε σκηνές, νερό, φαγητό, εξοπλισμό GPS και φορητούς υπολογιστές» διηγείται.
Τα μετεωροειδή συνήθως καίγονται ή εκρήγνυνται ενώ διέρχονται από την ατμόσφαιρα. Εκείνα που πέφτουν στο έδαφος είναι γνωστοί ως μετεωρίτες και βρίσκονται συχνά σε ομάδες στα λεγόμενα πεδία διασποράς.
«Η αναζήτηση ενός γνήσιου μετεωρίτη όχι μόνο απαιτεί εμπειρία, αλλά και πολλή πεζοπορία. Οταν εντοπίσουμε κάποιον, σημειώνουμε τη θέση και τραβάμε φωτογραφίες. Συγκεντρώνοντας περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να εικάσουμε που βρίσκονται οι υπόλοιποι» εξηγεί η 28χρονη. Το ταξίδι δεν είναι ποτέ εύκολο. Η Γιανγκ και το συνεργείο της πρέπει να υπομείνουν τον καυτό ήλιο, την ξηρασία, τις καταιγίδες και τα τρομακτικά άγρια ζώα που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Οπως λέει, ο πρώτος μετεωρίτης που βρήκε ήταν μαύρος και πολύ μικρός. Η χαρά και η ικανοποίηση που ένιωσε τότε παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη της. Μερικές φορές όταν κοιτάζει τον ουρανό καταμεσής της ερήμου νοιώθει τόσο κοντά, που μπορεί να φτάσει σχεδόν στα αστέρια. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έμεινε στην έρημο εκατοντάδες φορές, καλύπτοντας περίπου 80.000 χιλιόμετρα. Έχει βρει πάνω από 600 μετεωρίτες που ζυγίζουν πάνω από 400 κιλά.
Στις αρχές του 2017 έφερε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής της πίσω στην πατρίδα της, στην επαρχία Γκουιτζόου, στην νοτιοδυτική Κίνα όπου μετά από προτροπή των φίλων της άνοιξε ένα μικρό μουσείο. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία αστρονομίας ή παίζει το Γκουτσίν, ένα κινεζικό παραδοσιακό μουσικό έγχορδο. Στο μέλλον θέλει να παραδίνει μαθήματα στα σχολεία και ίσως να συνεργαστεί με το FAST, το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, το οποίο δεν απέχει πολύ από το μουσείο της.
«Παρά τη μη ελκυστική εμφάνιση τους, οι μετεωρίτες είναι μυστηριώδεις και σημαντικοί δίαυλοι για να μελετήσουμε την προέλευση και εξέλιξη του ηλιακού συστήματος. Είναι τα απολιθώματα του ηλιακού συστήματος» εξηγεί.