
Όλα δείχνουν ότι στην Ουκρανία θα υπάρξει ειρήνευση με βάση το σχέδιο Τραμπ, καθώς το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τους Ρώσους, αποδεχόμενο τα νέα σύνορα ως τετελεσμένο αλλά χωρίς να τα αναγνωρίσει νομικά, σύμφωνα με την αμερικανική NYP.
Η ειρήνευση είναι πολύ πιθανή καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ μέχρι τις 30 Απριλίου.
Οι Ρώσοι που επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με την νέα αμερικανική κυβέρνηση και να στηρίξουν το Ν.Τραμπ στις γεωπολιτικές επιλογές του, προσανατολίζονται στο να αποδεχτούν το σχέδιό του το οποίο άλλωστε λαμβάνει υπόψιν και ικανοποιεί τα αιτήματά τους, που είναι η αναγνώριση της κατάστασης ως έχει στα εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει «de facto» το 20% της επικράτειάς της στον Πούτιν», σύμφωνα με τις πηγές της The New York Post. Να σημειωθεί ότι η Post βρίσκεται κοντά στην κυβέρνηση Τραμπ…
Αυτό που υποστηρίζουν οι πηγές της εφημερίδας είναι το εξής:
«De facto» σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι οι Ρώσοι κατέχουν αυτή τη γη, αλλά η Ουκρανία δεν σκοπεύει να την εγκαταλείψει για πάντα.
«De jure» σημαίνει ότι «αποδεχόμαστε ότι η Ρωσία παίρνει αυτή τη γη και δεν θα την ξαναδούμε ποτέ».
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας είπε στην αμερικανική πλευρά ότι το Κίεβο είναι «90%» έτοιμο να αποδεχθεί τους προτεινόμενους όρους, σύμφωνα με πηγές της δημοσίευσης.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του ειρηνευτικού του σχεδίου τις επόμενες τρεις ημέρες.
Φαίνεται λοιπόν ότι η εβδομάδα που διανύουμε μπορεί να φέρει ραγδαίες εξελίξεις, ειδικά εάν ο Τραμπ εγγυηθεί στη Ρωσία ότι θα υπάρξει άρση των κυρώσεων προκειμένου να προωθηθεί το συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο.
Φυσικά αυτό που θέλουν στο Κίεβο τα εδάφη αυτά να παραμείνουν υπό προσωρινή ρωσική κατοχή είναι όνειρο «θερινής νυκτός».
Οι Ρώσοι θα τα ενσωματώσουν πλήρως ενώ από τη στιγμή που κατοικούνται ήδη από ρωσόφωνους και θα μείνουν σε αυτά και Ρώσοι από άλλες περιοχές, είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψουν στο Κίεβο,
Η Μόσχα είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ισχυρά οχυρωματικά έργα και θα μεταφέρει πολλές δυνάμεις στα νέα της σύνορα, για να εξασφαλίσει ότι το «de facto» θα γίνει «de jure».