Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 -

Κάθε Βρετανός θα χάνει 500 λίρες για μία δεκαετία με την πρόταση της Μέι για Brexit



Ανάλυση υπολογίζει τον αντίκτυπο του Brexit στη βρετανική οικονομία και τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Το βρετανικό ΑΕΠ θα είναι 2,5% μικρότερο την επόμενη δεκαετία εάν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δε φτάσει σε συμφωνία για το Brexit, σε σύγκριση με το σενάριο ενός ήπιου Brexit, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομίας και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).

Σε κάθε περίπτωση, το Brexit θα είναι επιζήμιο όπως σημειώνεται στο πόρισμα. Ωστόσο, στο ήπιο Brexit, η ζημιά θα είναι λιγότερο έντονη. Στο σενάριο αυτό, οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ισοδυναμούν σε 500 στερλίνες ετησίως για κάθε Βρετανό πολίτη, για μία δεκαετία. Στο σενάριο όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία για την έξοδο από την ΕΕ, ο αντίστοιχος αριθμός αγγίζει τις 800 λίρες ετησίως.

«Οι απώλειες θα είναι περίπου 800 λίρες σε Brexit χωρίς συμφωνία. Οι υπολογισμοί αυτοί δε συμπεριλαμβάνουν την πιθανή επίπτωση στην παραγωγικότητα η οποία με βάση ορισμένους υπολογισμούς είναι δύο φορές το μέγεθος των απωλειών» αναφέρει το πόρισμα.

Η επίμαχη ανάλυση φέρεται να είναι η πρώτη σημαντική εκτίμηση των επιπτώσεων στη βρετανική οικονομία για τα διάφορα σενάρια του Brexit. Σύμφωνα μ' αυτήν, η Βρετανία θα βιώσει έναν επιπρόσθετο προϋπολογισμό της τάξης του 1,4% λόγω πτώσης της λίρας.

Η έρευνα υπολογίζει την ανάπτυξη της βρετανική οικονομίας σε 1,4% φέτος και προβλέπει ανάπτυξη 1,7% για τον επόμενο χρόνο. Το Ινστιτούτο συστήνει στην Τράπεζα της Βρετανίας την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%, αλλά προτείνει επίσης να κάνει σαφές ότι θα ήταν έτοιμη να ανατρέψει αυτή την απόφαση, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με τον Amit Kara, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις βρετανικές προβλέψεις, η αιτία πίσω από τις οικονομικές επιπτώσεις θα είναι η αυξημένη προστριβή με την Ε.Ε. για το εμπόριο καθώς το Brexit θα φέρει δασμούς και σύνορα μεταξύ της χώρας και της υπόλοιπης ηπείρου.

«Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η εμπορική σχέση από τις προτάσεις της Λευκής Βίβλου είναι συγκρίσιμη με αυτή της Ελβετίας και του Καναδά και είναι λιγότερο πλήρης από τη ρύθμιση τύπου Νορβηγίας και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Σύμφωνα με το Sky News, το σενάριο του ήπιου Brexit θα περιλάμβανε ρύθμιση με την οποία οι σχέσεις Βρετανίας και Ε.Ε. θα ομοιάζουν με αυτές με τη Νορβηγία.

Ο Jagjit Chadha διευθυντής του Ινστιτούτου επιχειρηματολογεί ότι η αβεβαιότητα που περιβάλει το μοντέλο του Brexit εμποδίζει στην ανάπτυξη πολιτικών που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της αποχώρησης.

«Στη Βρετανία, η αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο από την Ε.Ε. μοιάζει να περιορίζει την ανάπτυξη πολιτικών για την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Chadha.