Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Κασουλίδης: Άνοιγμα Αμμοχώστου μόνο υπό τον ΟΗΕ



Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι, τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης και όχι στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ότι αναφερόταν σε προηγούμενες του δηλώσεις, αναφορικά με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντίστοιχα.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος κλήθηκε ύστερα από το τρισάγιο στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να σχολιάσει δημοσίευμα στις κατεχόμενες περιοχές ότι θα ανοίξει η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε υπό διοίκηση ή εποπτεία του ΟΗΕ είτε υπό τ/κ διοίκηση, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΟΗΕ «κατέστησε σαφές ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου υπό τη μορφή ΜΟΕ, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μονομερώς όπως γράφει το δημοσίευμα της "Milliyet" ότι σκοπεύουν να το κάνουν».

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι»., σημείωσε.

Ερωτηθείς αν το υπόμνημα της ε/κ πλευράς είναι αρκετό να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η κίνηση αυτή δεν είναι κίνηση καλής θέλησης, ο κ. Κασουλίδης είπε «νομίζω ναι», προσθέτοντας ότι η θέση μας είναι βασισμένη «σε σωρεία ψηφισμάτων, ετησίων εκθέσεων του ΓΓ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλών άλλων αποφάσεων και πιθανόν να υπάρχει δήλωση προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας μακριά στο παρελθόν με αφορμή επέκταση της κατοχής στην περιφραγμένη πόλη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα επανέλθει η πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα των Βαρωσίων και παράλληλα να επιτραπεί το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «μελετούμε την επανέναρξη της συζήτησης για Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει συνολικό πακέτο δράσεων από τα κατεχόμενα σε συνεννόηση με την Τουρκία και αν αυτό αποτελεί το σχέδιο β’ της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης είπε «δεν γνωρίζω, πιστεύω ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο β’ είναι εγκατάλειψη της βάσης όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία. Υποπτεύομαι ότι το σχέδιο γ’ είναι η προσάρτηση των κατεχομένων».