Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2024 -

Κάρολος Γ’: Ποιος είναι ο Έλληνας που θα διευθύνει τους Βυζαντινούς Ψάλτες στο τελετουργικό της στέψης



Οι ελληνορθόδοξοι ύμνοι θα αποτελέσουν μέρος του τελετουργικού της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών (Byzantine Chant Ensemble) επιλέχθηκε να εκτελέσει ελληνική ορθόδοξη μουσική κατά τη διάρκεια της τελετής. Ο δημιουργός του Συνόλου Αλέξανδρος Λίγκας, καθηγητής λειτουργιολογίας και Ορθόδοξης μουσικής στη Θεολογική Ακαδημία του Άγιου Βλαδίμηρου στη Ν. Υόρκη και ιδρυτής της χορωδίας “Cappella Romana” θα διευθύνει μια από τις χορωδίες που ψάλλουν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ‘.

Η στέψη του Καρόλου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, περίπου οκτώ μήνες μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και θα περιλαμβάνει ελληνορθόδοξους ύμνους ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα πατέρα του βασιλιά, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της πρώην ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

“Κατόπιν αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα πατέρα του, την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, η ελληνορθόδοξη μουσική θα περιλαμβάνεται επίσης στην τελετή από το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλτών”, αναφέρεται σε πρόσφατη ανακοίνωση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Το Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών θα διευθύνει ο Δρ Αλέξανδρος Λίγκας, ο οποίος δημιούργησε το σύνολο ειδικά για τη στέψη. Αποτελείται από έμπειρους ψάλτες έχουν υπηρετήσει σε καθεδρικούς ναούς και ενορίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

Ορισμένοι από αυτούς διδάσκουν στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και σε εξειδικευμένες χορωδίες όπως η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης και η Cappella Romana.

“Ως μελετητής και εφαρμοστής των αρχαίων παραδόσεων της βυζαντινής ψαλμωδίας, είναι μεγάλη μου τιμή που μου ζητήθηκε να βοηθήσω στην υλοποίηση του αιτήματος της Αυτού Μεγαλειότητας, του Βασιλιά Καρόλου Γ’, να συμπεριληφθεί στη στέψη ένα μουσικό αφιέρωμα στον εκλιπόντα πατέρα του, την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, τον Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Λίγκας.

“Η ενσωμάτωση της ελληνικής ψαλμωδίας στις εξίσου αρχαίες τελετές της Στέψης είναι μια βαθιά και όμορφη επίδειξη της βαθιάς εκτίμησης για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό που έδειξαν επί μακρόν τόσο η Αυτού Μεγαλειότητα όσο και ο μακαρίτης Δούκας του Εδιμβούργου”, συνέχισε ο καθηγητής.

Οι δεσμοί της βρετανικής βασιλικής οικογένειας με την Ελλάδα

Ο κύριος δεσμός του βασιλιά Καρόλου με την Ελλάδα και την Ορθόδοξη πίστη είναι μέσω του εκλιπόντος πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος ήταν ο ίδιος γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών, γεννήθηκε στο τραπέζι της τραπεζαρίας της βίλας Μον Ρεπό που βρίσκεται στις ακτές του ελληνικού νησιού της Κέρκυρας. Το γαλλικό όνομα της βίλας σημαίνει “Η ανάπαυσή μου” και ήταν τόπος ανάπαυσης για τους Έλληνες βασιλείς τον περασμένο αιώνα. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή ανάγκασε την ελληνική βασιλική οικογένεια να εξοριστεί και το βρέφος πρίγκιπας Φίλιππος απομακρύνθηκε από την Ελλάδα.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γενικά αποστασιοποιήθηκε από την κληρονομιά του ως Έλληνας βασιλικός και δεν επισκέφθηκε ποτέ τη χώρα της γέννησής του μετά την εξορία της οικογένειάς του με οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα. Ωστόσο, ο βασιλιάς Κάρολος είναι πιστός φιλέλληνας και έχει επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές πρόσφατα.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr