Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Κάνσας: Έφηβοι «μπαίνουν στην κούρσα» για υποψήφιοι κυβερνήτες (φωτό)



Έξι έφηβοι μπαίνουν στην προεκλογική κούρσα για να διεκδικήσουν το υπέρτατο πολιτικό αξίωμα στην πολιτεία τους στις ΗΠΑ.

Δεν πρόκειται για σενάριο αμερικανικής πολιτικής κωμωδίας, αλλά για μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται με φόντο τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη στην πολιτεία του Κάνσας. Μείνει συντονισμένοι σε άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα του ET Magazine στο EleftherosTypos.gr…

Στις ΗΠΑ υπάρχουν κυριολεκτικά άπειροι νόμοι, καθώς κάθε διοικητικά βαθμίδα έχει το ελεύθερο να ψηφίζει τους δικούς της κανόνες. Και κάπως έτσι, από τον δήμαρχο της τοπικής κοινότητας Υψηλάντης στο Μίσιγκαν ως τον γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, όλοι μπορούν να είναι εν δυνάμει νομοθέτες.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το νομοθετικό κομφούζιο έχουν ξεμείνει ορισμένοι λίγο πιο ιδιαίτεροι νόμοι. Άλλοι παραπέμπουν σε εικόνες μιας άλλης εποχής, ενώ ορισμένοι ίσως να θεωρούνται ως και λίγο γραφικοί. Για παράδειγμα, στη Λουιζιάνα, που έχει και το γνωστό καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης, απαγορεύεται ο χαρτοπόλεμος για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν όλη αυτή η γραφειοκρατία λησμονεί να προνοήσει για τα αυτονόητα. Στις ΗΠΑ εκτός από τους ιδιαίτερους νόμους καταγράφονται και απίστευτα νομοθετικά κενά, τα οποία έρχονται συνήθως στην επιφάνεια όταν ξεσπά μια κραυγαλέα ιστορία.

Οι Έξι Υποψήφιοι

Την αρχή την έκανε ο 16χρονός Τζακ που συμπλήρωσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και κατάφερε να συμμετέχει επίσημα στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος. Ακολούθησε ο συνομήλικος του Τίλερ που έμαθε την ιστορία του Τζακ μέσα από τα social media.

Όπως λέει επικοινώνησαν και ο Τζακ τον έπεισε να συμμετέχει στις εκλογές για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορούσαν να τραβήξουν μεγαλύτερη προσοχή στα προβλήματα της πολιτείας τους. Ο Τίλερ παρουσιάζεται ως ο ρεπουμπλικάνος της νέας γενιάς, ενώ ο Τζακ από την πλευρά του υπόσχεται ότι θα υπερασπιστεί την μεταρρύθμιση του πρόεδρου Ομπάμα στην υγεία.

Και σύντομα οι δύο δεν άργησαν να γίνουν έξι και πλέον όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των λιμπερταριανών και των πράσινων, έχουν από ένα έφηβο υποψήφιο. Δεν πρόκειται, όμως, για μια τυπική διαδικασία, καθώς οι νεαροί φιλόδοξοι κυβερνήτες έχουν πάρει στα σοβαρά την υποψηφιότητα τους, αρθρώνοντας έτσι πολιτικό λόγο με προτάσεις, συμμετέχοντας στα ντιμπέιτ και δίνοντας συνεντεύξεις στα ΜΜΕ.

Ένας εκ των υποψηφίων, ο Τάιλερ Ρούζιτς, με την μητέρα του ταξιδεύει για την επόμενη ομιλία του.

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να αξιοποιήσει την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας για να πλασάρει τον εαυτό του ως τον αντισυστημικό υποψήφιο που θα χτυπήσει και θα ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο. Το κύμα της οργής και της αγανάκτησης τον οδήγησε τελικά στην πόρτα του Λευκού Οίκου.

Πολλοί πλέον αναρωτιούνται αν κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση των νεαρών υποψηφίων, καθώς διαθέτουν τον καταγγελτικό λόγο, δεν έχουν εμπειρία και είναι δύσκολο να εμφανιστεί κάποιος περισσότερο αουτσάιντερ του πολιτικού συστήματος.

Μάλιστα η πολιτική υποψηφιότητα των μαθητών του Κάνσας έχει τραβήξει το ενδιαφέρον αλλά έχει συγκεντρώσει και πολλά θετικά σχόλια στα social media, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι νέοι υποψήφιοι γνωρίζουν περισσότερα πράγματα για την αμερικανική ιστορία και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.