Στην κόψη του ξυραφιού παραπαίει η Μέση Ανατολή μετά τα διαδοχικά μπαράζ αιματηρών εκρήξεων στο Λίβανο, όπου συσκευές ασύρματης επικοινωνίας εξερράγησαν μαζικά στα χέρια των χρηστών τους: μελών της Χεζμπολάχ αλλά και πολιτών.
Δεκατέσσερις άνθρωποι νεκροί και 450 τραυματίες είναι ο επικαιροποιημένος απολογισμός του χθεσινού κύματος εκρήξεων των μπαταριών ασυρμάτων γουόκι-τόκι, ενώ προχθές από εκρήξεις βομβητών έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν, με εκατοντάδες χαροπαλεύουν.
Οι αιματηρές επιχειρήσεις, φάνηκε να αποδιοργανώνουν τη Χεζμπολάχ, την ώρα που μαίνεται για 11ο μήνα ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, ενισχύοντας τους φόβους για κλιμάκωση στα σύνορα με το Λίβανο και τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής περιφερειακής σύγκρουσης.
«Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από βάση της πολεμικής αεροπορίας.
Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.
Σύμφωνα με το BBC η 98η Μεραρχία των IDF μετακινήθηκε ήδη στο βόρειο Ισραήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εξωθεί τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκρήξεις, δήλωσαν ότι επιδιώκουν μέσω διπλωματίας να αποτρέψουν κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε αναφέρει στην Ουάσιγκτον την Τρίτη ότι επρόκειτο «να κάνει κάτι στο Λίβανο», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Η ίδια η επιχείρηση αποτέλεσε έκπληξη για την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα.
Η δεύτερη υβριδική επίθεση που σημειώθηκε χθες υπήρξε πιο διευρυμένη καθώς εξερράγησαν όχι μόνο ασύρματοι, αλλά και αυτοκίνητα μέχρι ηλιακά πάνελ.
Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις της Τετάρτης στο Λίβανο πραγματοποιήθηκε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για μέλη της που είχαν σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα, όταν χιλιάδες βομβητές της οργάνωσης εξερράγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, τραυματίζοντας πολλούς μαχητές της.
Δημοσιογράφος του Ρόιτερς στα νότια προάστια της Βηρυτού δήλωσε ότι είδε μέλη της Χεζμπολάχ να βγάζουν βιαστικά τις μπαταρίες από κάθε γουόκι-τόκι που δεν είχε εκραγεί, πετώντας τα εξαρτήματα σε μεταλλικά βαρέλια και σε λάκους για να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.
Σημειώνεται πως η Χεζμπολάχ είχε στραφεί στη χρήση βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποφύγει την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από τους Ισραηλινούς.
Οργιάζουν οι φήμες και τα σενάρια, για το πώς φύτεψε το Ισραήλ εκρηκτικά στους ασυρμάτους, την ώρα που το Τελ Αβίβ τηρεί «σιγή ασυρμάτου». Οι Αρχές αναζητούν τα ίχνη των σαμποτέρ και στη διαδρομή των φονικών βομβητών, μεταξύ Ταϊβάν και Λιβάνου, μέσω Ουγγαρίας.
Οι ασύρματοι είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο που η οργάνωση αγόρασε και τους βομβητές, ανέφερε μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Καταργημένα μοντέλα “made in Japan” τα γουόκι – τόκι
Τα υπολείμματα των κατεστραμμένων γουόκι-τόκι φέρουν ετικέτες με την επωνυμία «ICOM» και “made in Japan”. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ICOM είναι μια εταιρεία ραδιοεπικοινωνιών και τηλεφωνίας με έδρα την Ιαπωνία.
Η εταιρεία δήλωσε ότι η παραγωγή του μοντέλου IC-V82, το οποίο φαινόταν να είναι το μοντέλο στις εικόνες, καταργήθηκε σταδιακά το 2014.