Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ισραήλ: Εκ νέου σενάρια κυβερνητικών αλλαγών και απομάκρυνησης του ΥΠΑΜ



Με τις σχέσεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ να έχουν φτάσει στο χειρότερό τους σημείο το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις διαρροές για τις διαφωνίες τους στο ζήτημα των ομήρων οι οποίες αποδίδονται από το στρατόπεδο Νετανιάχου στον υπουργό Άμυνας, πληροφορίες στον ισραηλινό Τύπο σήμερα φέρουν τον πρωθυπουργό να μελετά ξανά το ενδεχόμενο την απομάκρυνση Γκάλαντ από το υπουργείο Αμύνης.

Κυρίαρχο σενάριο είναι η μη αποπομπή του Γκάλαντ αλλά η μετακίνησή του, εάν και ο ίδιος το επιθυμεί σε άλλο υπουργείο, σίγουρα όμως όχι η παραμονή του στο Αμύνης. Το παρασκήνιο που προκύπτει είναι ενδιαφέρον καθώς ο Νετανιάχου φαίνεται να ευνοεί την ένταξη στην κυβέρνηση του κόμματος Νέα Ελπίδα – Η Εθνική Δεξιά του Γκιντεόν Σαάρ το οποίο αποσχίστηκε από το κυβερνών Λικούντ το 2020.

Το κόμμα διαθέτει τέσσερις βουλευτές στην Κνέσετ, κάτι που θα δώσει στον Νετανιάχου την ευκαιρία ακόμα και να απαλλαγεί από τον πονοκέφαλο του Μπεν Γκβιρ.

Ωστόσο, η ανάθεση στον «αποστάτη» Σαάρ του υπουργείου Αμύνης προκαλεί αντιδράσεις στο Λικούντ με πολλά άλλα κορυφαία στελέχη να προκρίνουν άλλους για το υπουργείο και να υποστηρίζουν ότι το μήνυμα που θα δωθεί θα είναι κακό για την ενότητα του κόμματος μελλοντικά. Υπό αυτά τα δεδομένα, αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, ο Νετανιάχου ενδέχεται να επιδιώξει την συμπερίληψη του κόμματος του Σαάρ αλλά σε άλλο υπουργείο και την ανάθεση του υπουργείου Αμύνης στον πρώην Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γκάμπι Ασκενάζι.

Απαγόρευση Νετανιάχου στους υπουργούς να κάνουν δηλώσεις

Iσραηλινά ΜΜΕ γράφουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε τους υπουργούς του, να μην κάνουν δηλώσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Νετανιάχου δικαιολόγησε την ασυνήθιστη οδηγία λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μέρες οι οποίες θα καθορίσουν τη μοίρα της

(«Μοιραίες», είναι η λέξη που φέρεται να χρησιμοποίησε)

Επίσης, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο υπουργός Στέγασης και Κατασκευών Γιτζχάκ Γκόλντνοπφ – ο οποίος προέρχεται από θρησκευτικό υπερορθόδοξο, όχι ακροδεξιό, κόμμα – ρώτησε τον Νετανιάχου αν η απαγόρευση περιλαμβάνει και δηλώσεις για το θέμα των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η αναφορά αφορά μόνο θέματα πολιτικά και θέματα ασφάλειας.